Nemačke vazduhoplovne snage prebacuju obolele od kovida unutar zemlje: Bolnice su preopterećene…

0
(Beta/Paul Zinken/dpa via AP)

 (Beta-AFP) – Nemačke vazduhoplovne snage danas su unutar zemlje prebacile šest pacijenata obolelih od kovida-19 na intenzivnu negu zbog preopterećenosti bolničkih kapaciteta.

Erbas A310 nemačkih vazduhoplovnih snaga poleteo je danas popodne sa aerodroma u Memingenu u Bavarskoj, jednog od žarišta zaraze koronavirusa ka odelenjima intenzivne nege u nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji, navela je vlada.

Avion ide za Minster i specijalno je opremljen za taj tip medicinskih transfera. Više pacijenata na nosilima primljeni su u letelicu.

Prebacivanje pacijenata između nemačkih regiona već se sprovodi poslednjih nekoliko dana da rastereti ustanove koje su preopterećene novim slučajevima kovida-19. Prvi je put da su vazduhoplovne snage uključene u ovakvu operaciju.

Ranije u novembru dva pacijenta bila su prebačena iz bolnice u Bavarskoj na sever Italije ali ovaj tip prebacivanja pacijenata u inostranstvo još su retka.

Vlasti iz italijanske oblasti Lombardije kao i iz istočne Francuske ponudili su Nemačkoj da prihvate obolele ukoliko bude potrebno.

Nemačka koja je juče prešla granicu od 100.000 umrlih od kovida-19 pogođena je vrlo jakim talasom zaraze, tako da se pokrenulo i pitanje obaveznog vakcinisanja.

Ministar zdravlja Jens Špan (Spahn) rekao je danas da broj kontakata treba znatno da se smanji i založio se za otkazivanje velikih manifestacija i proslava.

“Situacija je dramatično ozbiljna, ozbiljnija nego u bilo kom trenutku tokom ove pandemije”, rekao je on.