Nemačke diplomate proglašene za persone non grata u Moskvi, moraju da napuste zemlju

0

Dvojica saradnika nemačke ambasade u Moskvi proglašena su personama non grata i moraće da napuste Rusku Federaciju u narednih sedam dana, javlja Raša tudej.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova takva odluka je donesena na osnovu reciprociteta, to jest nakon sličnog poteza zvaničnog Berlina, a sve zbog slučaja ubistva u Berlinu, prenosi B92.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče na razgovor nemačkog ambasadora u Moskvi Gezu Andreasa fon Gejra i saopštilo mu da je dvoje saradnika nemačke ambasade nepoželjno.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je početkom decembra da proteruje dvoje ruskih diplomata, navodeći da ruske vlasti nisu dovoljno sarađivale u istrazi u vezi sa tim ubistvo.

Bila je to scena kao iz američkih akcionih filmova: jedan 40-godišnji Gruzijac je 23. avgusta oko podneva šetao berlinskim parkom Klajn Tirgarten u četvrti Moabit. U tom trenutku s leđa mu se približio biciklista. Kada je stigao do njega, izvadio je pištolj s prigušivačem i bez upozorenja pucao dva puta. Jedan metak pogodio je leđa, a drugi glavu žrtve.

Gruzijac Zelimkhan K. ostao je na mestu mrtav. To je ubistvo, očigledno, ostavilo dugoročne posledice na odnose dve zemlje.