(Beta) – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji (EU) pre kraja predsedavanja Nemačke Evropskim savetom u decembru.

„Nadam se da će i dalje biti moguće da organizujemo pristupnu konferenciju pod našim predsedavanjem“, rekla je Merkelova u onlajn-govoru tokom video-samita Berlinskog procesa čiji je domaćin bila Bugarska.

Kancelarka je rekla da je cilj Berlinskog procesa rad na „pomirenju“ i „prevazilaženju istorijskih tenzija“.

„Dogovorite se! To je veoma važno“, dodala je ona tokom skupa kojim su kopredsedavale Bugarska i Severna Makedonija, zemlje koje još nisu uspele da reše svoje sporove.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas u ponedeljak je već izrazio nadu u brzi početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

„Jedan od ciljeva našeg predsedavanja EU je unapređenje procesa proširenja i to nameravamo da uradimo narednih dana i nedelja“, rekao je Mas.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da bi Zapadni Balkan trebalo da bude uključen u borbu protiv terorizma.

„Kako opasnost raste, kako unutar EU, tako i u balkanskom regionu, pojačana saradnja će očigledno biti u interesu svih nas“, naglasio je predsednik Francuske.

Makron je danas učestvovao na onlajn mini samitu EU o borbi protiv terorizma posle nedavnih napada u Francuskoj i Austriji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Komentar(1)

  1. Bobby
    11. novembra 2020. 08:46

    "Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da bi Zapadni Balkan trebalo da bude uključen u borbu protiv terorizma." Већ је укључен. Да вам није дошао исламски терориста са простора Западног Балкана , не би било ни потоње борбе. Хоћете терористичку државу на Западном Балкану, имаћете и борбу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.