Nemačka želi pokretanje pristupnih pregovora EU sa Skopljem i Tiranom: “To je naš cilj, da se prevaziđu istorijske tenzije…”

1
(Beta/AP Photo/Markus Schreiber, pool)

(Beta) – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji (EU) pre kraja predsedavanja Nemačke Evropskim savetom u decembru.

“Nadam se da će i dalje biti moguće da organizujemo pristupnu konferenciju pod našim predsedavanjem”, rekla je Merkelova u onlajn-govoru tokom video-samita Berlinskog procesa čiji je domaćin bila Bugarska.

Kancelarka je rekla da je cilj Berlinskog procesa rad na “pomirenju” i “prevazilaženju istorijskih tenzija”.

“Dogovorite se! To je veoma važno”, dodala je ona tokom skupa kojim su kopredsedavale Bugarska i Severna Makedonija, zemlje koje još nisu uspele da reše svoje sporove.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas u ponedeljak je već izrazio nadu u brzi početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

“Jedan od ciljeva našeg predsedavanja EU je unapređenje procesa proširenja i to nameravamo da uradimo narednih dana i nedelja”, rekao je Mas.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da bi Zapadni Balkan trebalo da bude uključen u borbu protiv terorizma.

“Kako opasnost raste, kako unutar EU, tako i u balkanskom regionu, pojačana saradnja će očigledno biti u interesu svih nas”, naglasio je predsednik Francuske.

Makron je danas učestvovao na onlajn mini samitu EU o borbi protiv terorizma posle nedavnih napada u Francuskoj i Austriji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. “Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da bi Zapadni Balkan trebalo da bude uključen u borbu protiv terorizma.” Већ је укључен. Да вам није дошао исламски терориста са простора Западног Балкана , не би било ни потоње борбе. Хоћете терористичку државу на Западном Балкану, имаћете и борбу.

Comments are closed.