Nemačka zatražila hitno usvajanje zajedničke evropske migrantske politike

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Evropa treba “hitno” da ostvari napredak ka zajedničkoj migrantskoj politici, navela je danas Nemačka, predsedcavajuća Unijom, posle požara koji je razorio izbeglički kamp na grčkom ostrvu Lezbos.

“Grčkoj je potrebna naša podrška i solidarnost, imamo hitnu potrebu za zajedničkim programom prihvata od strane najvećeg mogućeg broja država EU i konačno zajedničke migrantske i azilantske politike”, rekao je u intervjuu za Frans pres nemački državni sekretar za evropske poslove Mihael Rot.

Hiljade migranata na grčkom ostrvu Lezbosu danas su ostali bez skloništa posle velikog požara koji je rano jutros razorio kamp Morija, najveći izbeglički kamp u Grčkoj gde je bilo četiri puta više migranata nego što je njegov kapacitet.

Ta drama ponovo je pokrenula raspravu o prihvatu tražilaca azila u Evropi, što je tema jakih podela između raznih zemalja EU.

Rot je rekao da je Nemačka rešila da ostvari znatan napredak po pitanju migranata za vreme svog šestomesečnog predsedavanja Unijom, koje traje do kraja godine.

Nemački zvaničnik je izrazio žaljenje zbog toga što do sada evropska dvadesetsedmorica nije uspela da usaglasi zajedničku politiku, pet godina od priliva stotine hiljada migranata u Evropu.

“Nažalost nismo napredovali kako to zahteva svetska situacija ali takođe i migrantska situacija u Evropi. To je razočaravajuće ali ne vredi se sada žaliti, treba sada na kraju da napredujemo”, rekao je on.

Evropska komisija treba do kraja meseca da podnese vrlo dugo očekivan, i više puta odlagan, predlog novog Pakta o migracijama i azilu.