“Nemačka vojska sada ima mnogo novca… Previše novca”: Šta donosi preokret Nemačke zbog invazije na Ukrajinu

0
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Kada god stvari negde u svetu postanu ozbiljne, nemački šef odbrambenih snaga saziva sastanak Saveta vojne komande, pa se najvažniji generali i admirali u zemlji okupljaju u tajnoj sobi u Berlinu. Ovoga puta sa njima je sedela i nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, a razlog je toliko očigledan – ruska invazija na Ukrajinu je iz korena promenila fundamentalne konstante nemačke bezbednosne politike. Nemački vojnici su poslati u Litvaniju, Rumuniju i Slovačku, kako bi ojačali istočni bok NATO-a, a šest nemačkih ratnih brodova poslato je da ojača severni bok alijanse.

Međutim, postoji još jedna tema sa kojom se nemački odbrambeni sistem nije suočavao – odbrambene snage koje su dugo jedva sastavljale kraj sa krajem sada imaju mnogo novca. Previše novca na raspolaganju, piše Špigel.

Kancelar Olaf Šolc objavio je da će sto milijardi evra biti usmereno na finansiranje nemačke vojske i obećao da će to finansiranje biti pojačano do čak dva odsto bruto društvenog proizvoda Nemačke.

“Kada pitate Nemce koje je najgluplje ulaganje novca, oni će vam uvek reći da je najgluplje pare baciti na oružje i vojsku i takav stav ide do granica vica”, objašnjava za Nedeljnik nemački novinar Tomas Roser. “Kada god bi neko od vojnih lica govorio o tome koliko je naš vojni sistem zastareo, prva reakcija javnosti bi bila – mi to plaćamo kao poreski obveznici i nećemo podržati nikog ko će naš novac da baci u naoružavanje, bez ikakve posredne ili neposredne opasnosti. Ovo je veliki preokret. Nemci sada u velikoj većini podržavaju ovakvu odluku i iza nje stoje. Sada u svakom od njih postoji ta vrsta unutrašnjeg osećaja i solidarnosti sa Ukrajinom i potrebe da se pomogne toj zemlji, ali i potrebe da se zaštiti Nemačka i Evropa.”

Velika analiza rata u Ukrajini objavljena je u specijalnom izdanju Nedeljnika, koje je na svim kioscima od četvrtka 10. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs