Nemačka uvodi obaveznu vakcinaciju i nova ograničenja za nevacinisane

0
Foto Beta/John Macdougall

Nemačka je danas pooštrila mere za nevakcinisane građane i donela odluku da će vakcinacija biti obavezna od februara.

Prema novim ograničenjima, nevakcinisanim osobama biće zabranjen pristup restoranima, pozorištima i prodavnicama koje nisu neophodne. Zatvaraju se i noćni klubovi u oblastima gde je zaraza velika, dok će na manifestacijama velikih razmera broj gledalaca biti smanjen.

Kako je potvrdila Merkelova, 2G pravila biće proširena na maloprodaju, a pristup kulturnim i rekreativnim objektima (uključujući bioskope, pozorišta, restorane) takođe će biti moguć samo za vakcinisane osobe i one koji su preležali kovid, bez obzira na negativan test.

“Shvatili smo da je situacija veoma ozbiljna i da želimo da preduzmemo dalje mere pored onih koje su već preduzete“, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare.

„Da bi se to uradilo, četvrti talas se mora prekinuti, a to još nije postignuto“, rekla je ona, dodajući da bi nacionalni mandat za vakcinaciju mogao da stupi na snagu od februara 2022. nakon što se o tome raspravlja u Bundestagu i nakon uputstava nemačkog Saveta za etiku, rekla je Merkelova, prenosi Gardijan.