Nemačka štampa o Šolcovoj poseti: “Žestoka neslaganja u Beogradu”

3
EPA-EFE/JOHN MACDOUGALL

„EU sada već sve otvorenije zahteva od Srbije da odabere stranu“, navode nemački mediji u analizama posete kancelara Šolca Beogradu. Nekima deluje da će Vučić nastaviti sa politikom sedenja na dve stolice, piše Dojče vele.

„U razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, savezni kancelar Olaf Šolc je insistirao na tome da se Srbija – koja je ipak kandidat za pristupanje EU – izvoli priključiti evropskim sankcijama protiv Rusije. Što, kako je Šolc pojasnio na konferenciji za štampu, ‘u najboljem slučaju ne treba da se desi kad sve bude gotovo’“, javio je dopisnik javnog servisa ARD koji prati Šolca na balkanskoj turneji.

„Na to je srpski predsednik – baršunasto mekim glasom, ali tvrdim rečima – opširno počeo da objašnjava zašto neće ispuniti tu želju: da su odnosi sa Rusijom stari vekovima, da Moskva podržava Srbiju u Savetu bezbednosti UN i da je energetska situacija komplikovana“, piše na portalu javnog servisa. „Srbija skoro sasvim zavisi od ruskog gasa i dobija ga od Putina po povlašćenoj ceni.“

„Stvar sa sankcijama potcrtava koliko se Srbija do sada dobro osećala sa svojom politikom dve stolice – ruskom i evropskom. I da u Beogradu uopšte ne uviđaju da moraju da se odluče za jednu od dve stolice“, dodaje se u izveštaju.

„Za Nemačku je srpsko odbijanje sankcija vrlo neprijatno jer dolazi u trenutku kad je Berlin takoreći ponovo otkrio Balkan. I uvideo da ne može večno da zamajava šest zapadnobalkanskih država ukoliko želi da suzbije ruski uticaj u regionu“, navodi javni servis.

Vodeća nemačka agencija dpa ocenjuje: „EU sada već sve otvorenije zahteva od Srbije da odabere stranu. Šolc je ukazao na to da u EU postoji zajednička linija naspram Rusije i da nijedna zemlja koja želi da pristupi EU o tome ne treba da gaji iluzije.“

List Berliner cajtung navodi da je između Vučića i Šolca bilo „žestokih neslaganja“. List podseća na Šolcovu izjavu iz Prištine da „nije zamislivo da dve zemlje, koje se međusobno ne priznaju, postanu članice EU“.

„Već dva sata kasnije, kancelar je saznao da je barem u Beogradu to sasvim zamislivo“, komentariše berlinski list i beleži da je Vučić „maltene agresivno“ odgovorio na pitanje nemačke novinarke o tome, navodeći da Srbija ne reaguje na „pritiske i pretnje“.

Frankfurter algemajne cajtung, čiji je tekst predat u štampu pre susreta Vučića i Šolca, navodi da je kancelar dao sebi zadatak da oživi pristupni proces.

„On želi da spreči da države potpadnu pod ruski uticaj ili, u slučaju Srbije, ostanu pod njim i tako naštete procesu evropskih integracija. U Berlinu polaze od pretpostavke da ekonomski oslabljena Rusija na duge staze neće više biti atraktivan partner zemalja Zapadnog Balkana“, navodi list.

„Jednovremeno je Šolc shvatio da je EU skoro sasvim prokockala verodostojnost u zemljama Zapadnog Balkana, recimo u Severnoj Makedoniji“, dodaje se u tekstu. „Šolc želi da iskoristi političku težinu Berlina tako da perspektiva pristupanja bude realna opcija, svakako realnije nego što je sada slučaj.“

3 KOMENTARA

  1. Dok ceo normalan svet daju podršku suverenoj državi Ukrajni…. mi fanatici podržavamo agresorsku Rusiju. Jadan naš narod u ovoj državi … jer oduvek smo pogrešno procenili i pogrešili stranu.

  2. Нешто “дебело” не штима у логици захтева чланица ЕУ, а и самих бирократа одатле. Ако се захтева присаједињење некаквој политици, која очигледно узрокује огромну штету у сваком смислу том кандидату, онда у најмањем он мора да има јасну перспективу чланства у тој организацији. А потом, он не да не добије такву визију, већ му се чланство учини реално немогућим. Питање које би онда поставио свако себи, чак и са једним преосталим зрном мозга је :”А зашто бих ја то онда чинио” ? Да бих вама угодио ? У таквој ситуацији заиста има много бољих варијанти, али је за почетак потребно почети рад на њиховој разради. А то се изгледа одлаже само из једног и јединог разлога, што би то узроковало огромну душевну бол поборницима “безалтернативног пута” у ЕУ. Другога нема и ово не сме постати вакуум у коме ће Србија бити и даље на “путу” у чланство ЕУ, јер ће се изгубити многе повољније и изгледније варијанте по земљу. А то нико на власти у овој земљи нема право да уради.

Comments are closed.