Nemačka se naoružava, nabavlja američke bombardere “F-35”: “Ne postoji alternativa ovim avionima. To je odgovor na Putinovu agresiju”

1
EPA-EFE/JOHN MACDOUGALL

Nemačka je saopštila da će zameniti neke od svojih starih aviona bombardera Tornado američkim stelt avionima “F-35”, koji mogu da nose nuklearno naoružanje, preneo je AP.

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht rekla je da će Nemačka takođe unaprediti svoje borbene avione Jurofajter, a cilj je da do 2040. bude zamenjen budućim borbenim avio sistemom ili “FCAS”, koji se razvija zajedno sa Francuskom i Španijom. Bundesver je bombardere tipa Tornado do sada koristio i za elektronsko ratovanje i izviđanje: ometanje, presretanje i napad na položaje neprijateljske protivvazdušne odbrane. Prema informacijama dpa, za ispunjavanje ovih zadataka, Bundesver namerava da kupi još 15 Jurofajtera.

Još nije objavljeno koliko bi to trebalo da košta, a ovo je prva velika nabavka Bundesvera nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Komandant nemačkog vazduhoplovstva Ingo Gerharc rekao je da je zbog aktuelnog rata u Ukrajini neophodno da se izaberu “F-35” stelt avioni kompanije “Lockheed Martin”. Ranije je vlada razmatrala zamenu Luftvafeovih Tornada mešavinom različitih aviona američke i evropske proizvodnje.

„Može biti samo jedan odgovor na agresiju (ruskog predsednika Vladimira) Putina“, rekao je Gerharc.

“Jedinstvo u NATO-u i kredibilno sredstvo odvraćanja. To posebno znači da ne postoji alternativa osim da se izabere ‘F-35′”, dodao je on.

F-35 se smatra najsavremenijim borbenim avionom na svetu zbog posebnog oblika i spoljašnjeg premaza, neprijateljski radari teško mogu da registruju avion.

Nemačka vojska nema sopstveno nuklearno oružje, ali kao deo sistema nuklearnog odvraćanja razvijenog tokom Hladnog rata održavala je bombardere sposobne da nose američke atomske bombe, od kojih su neki stacionirane u Nemačkoj.

Nabavku borbenih džetova, koji će naslediti Tornado, dogovorile su tri vladajuće stranke SPD, Zeleni i Liberali (FDP) još u svom koalicionom sporazumu. Opoziciona Levica kritikovala je odluku o kupovini skoro tri desetine “F-35” za nemačku vojsku

„Odbijamo naoružavanje Bundesvera novim borbenim avionima sa nuklearnom sposobnošću“, rekao je Ali Al-Dailami, zamenik portparola stranke, a prenosi Dojče vele.

On je upozorio da bi opremanje nemačkih pilota za bacanje američkih atomskih bombi moglo da “podstakne rizik od nuklearnog rata u Evropi”.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je prošlog meseca da će zemlja stvoriti poseban fond od 100 milijardi evra za jačanje svojih oružanih snaga, kao i podizanje potrošnje na odbranu iznad 2 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je mera po kojoj je Nemačka dugo zaostajala za drugim NATO članicama.

1 KOMENTAR

  1. Kada nemaš konstruktivne i ideje koje pokreću inicijative onda praviš što skuplje i što je moguće gluplje poteze da bi se pravio važan pa neka košta šta god da košta.

Comments are closed.