Nemačka povećala upotrebu vakcine kompanije AstraZeneca: “Ubrzaćemo proces…”

0

(Beta-AP) – Nemačka planira da poveća upotrebu vakcine AstraZeneke pošto su vlasti odobrile da može da se daje i starijima od 65 godina.

Stotine hiljada doza te vakcine nedeljama “skupljaju prašinu” zbog razmatranja ko može da je dobije i sumnjičavosti među onima koji su imali uslova da je dobiju.

Po Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, Nemačka je dobila 2,1 milion doza vakcine AstraZeneka, a upotrebila je samo 721.000.

Berlin danas otvara šesti centar za vakcinaciju na bivšem aerodromu Templehof u centru grada gde će se davati samo vakcina AstraZeneke koju su nemački regulatori odobrili prošle nedelje i za starije od 65 godina.

Po vakcinaciji Nemačka zaostaje za Velikom Britanijom i SAD. Do nedelje je u Nemačkoj dato 5,2 miliona doza vakcine, a obe doze su dobila 2,5 miliona ljudi, ili svega tri odsto od 83 miliona stanovnika.

Ministar finansija Olaf Šolc rekao je za televiziju ZDF da očekuje da će se krajem marta ubrzati taj proces i da će nedeljno moći da se daje i po 10 miliona vakcina.