Nemačka odobrila nastavak radova na Severnom toku 2: Gas iz Rusije, uprkos protivljenju SAD

0

(Beta) – Nemačke vlasti odobrile su danas nastavak radova na podvodnom gasovodu Severni tok dva koji prenosi gas iz Rusije, projekt koji je bio pod pretnjom američkih sankcija. 

Može da se uloži žalba na odluku Savezne pomorske i hidrografske agencije, što znači da bi radovi na projektu Severni tok dva mogli ponovo da budu zaustavljeni. Projekat je izazvao velike kritike SAD i nekih drugih evropskih zemalja i ekoloških grupa.

Ruska državna kompanija Gasprom je postavila brod da nastavi radove na gasovodu, prekinute kada je švajcarska firma povukla svoje brodove iz projekta zbog pretnji američkim sankcijama. Pošto je ruski brod drugačijeg tipa od švajcarskih brodova Nemačka je morala da izda nove dozvole. 

Gasprom navodi da još ostaje da se završi oko šest odsto gasovoda, ili oko 150 kilometara.

Američka vlada smatra da bi gasovod ispod Baltičkog mora doprineo većoj zavisnosti Evrope od ruskog gasa i da bi naškodio evropskoj energetskoj bezbednosi. Kremlj je uzvratio optužujući Vašington da pokušava da promoviše prodaju sopstevenog tečnog prirodnog gasa.

Projektu ovog gasovoda se takođe protivila administracija predsednika Baraka Obame i nemački zvaničnici su rekli da ne očekuju znatnu promenu američke politike kada izabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost od predsednika Donalda Trampa.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas novinarima da očekuje razgovore na visokom nivou sa novom američkom administracijom o mogućnosti američkih sankcija kompanijama uključenim u projekt gasovada.

“Naravno da hoćemo da razgovaramo o toj temi sa našim kolegama u Vašingonu čim nova administracija bude stupila na dužnost”, rekao je Mas.

Mas je rekao da ne zna da li kompanije uključene u gradnju gasovoda planiraju odmah da nastave rad posle odluke Savezne pomorske i hidrografske agencije.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!