Nemačka obaveštajna služba: Špijunaža kao u vreme Hladnog rata

0
EPA/FILIP SINGER

(Beta) – Nemačka Savezna kancelarija za zaštitu ustavnosti (BfV), koja obavlja funkciju savezne obaveštajne službe, saopštila je danas da je špijunaža u zemlji na istom nivou kao tokom Hladnog rata, ako ne i na višem.  

Predsednik BfV-a Tomas Haldenvang izjavio je da postoji povećani rizik od sabotaže zbog rata u Ukrajini. “Danas procenjujemo da je nivo špijunaže protiv Nemačke najmanje na nivou kao tokom Hladnog rata, ako ne i na značajno višem”, rekao je Haldenvang. 

On je izneo prognozu da će “u svetu otvorenih neprijateljstava i drastičnih sankcija granica suzdržavanja od špijunaže, sabotaže i nelegitimnog uticaja nastaviti da se spušta”. 

BfV je pojačao nadzor nad ekstremističkim grupama i pojedincima koji dovode u pitanje legitimitet nemačke države. Haldenvang je rekao da je rizik koji oni predstavljaju porastao zbog stranih sila koje pokušavaju da dezinformacijama šire propagandu protiv vlasti.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Feser ranije je optužila predsednika Rusije Vladimira Putina za podsticanje “rusofobije” na Zapadu od početka rata u Ukrajini.