“Svet pati od problema Nemačke”, naslov je kolumne u Njujork tajmsu američkog nobelovca za ekonomiju Pola Krugmana (66), koji je prvi upozoravao na recesiju koja je 2008. godine pokosila svet.

Krugman tvrdi da postoje ozbiljne greške u evropskoj ekonomskoj politici koja šteti celome svetu i da je treba popraviti. On, međutim, kaže da je Donald Tramp pogrešio kada je optužio Evropu da ima loše namere prema Americi.

“Evropska tržišta su otvorena za američke proizvode onoliko koliko je američko otvoreno za evropske”, napisao je dodajući da “SAD u Evropu izvozi trostruko više nego u Kinu”.

Za nobelovca, postoji sasvim drugi problem, a to je opsednutost Evropljana, pre svega Nemaca, javnim dugom a koja ih uništava i preliva se na svetsku ekonomiju.

Podsetio je na 2010. godinu i nemačku opsednutost štednjom, zbog koje je i optužena za preterivanje. Nemačka je tada južnoevropske zemlje, pre svih Grčku, prisilila na ozbiljne „rezove“ iako su te zemlje imale problem velike nezaposlenosti.

“To je u suprotnosti sa svim ekonomskim udžbenicima i nanelo je ogromnu štetu tim društvima”, piše Krugman.

Nemačka je i sebi nametnula štednju kao osnovni princip, kako bi smanjila svoj deficit. To je samo na prvi pogled dobro, piše Krugman. “Evropa pati od hroničnog nedostatka privatne potražnje, čini se da potrošači i poduzeća ne žele dovoljno da troše da bi se postigla puna zaposlenost”, piše Krugman.

On upozorava da je Evropska centralna banka (EZB) zbog toga morala dramatično da obara kamate, tako da su u nekim slučajevima pale i ispod nula odsto. Zato Nemačkoj sada preti recesija, a EZB više nema “municiju” da se s njom bori, siguran je nobelovac.
“Pre svih, Nemačka mora da stimuliše svoju privredu novim zaduživanjem i povećanjem potrošnje”, napisao je Krugman savetujući Berlin da krene s ulaganjima u dotrajalu infrastrukturu. Ta nemačka fiskalna tvrdoglavost košta i Nemačku i njene susede, ali se preliva i na ostatak sveta. Evropski problemi su doprineli slabljenju evra, što posledično američki proizvod čini manje konkurentnim, a što opet onda utieče na nivo američke proizvodnje. Amerika nema instrumenate da Nemačku natera na promene, pogotovo jer njena sadašnja administracija nema kredibilitet, prenosi Večernji list.

“Današnje američko vođstvo nema ni intelektualnu ni političku verodostojnost”, zaključuje Krugman.

On kao ekspert za valutne krize upozorava i da je Donald Tramp u teškoj zabludi što optužuje svoje protivnike za tržišne turbulencije, slabiji rast, pad industrijske proizvodnje. On misli da se iz Trampovih istupa može naslutiti otvaranje novog fronta, onog prema Evropi, za koju američki predsednik tvrdi da Sjedinjene Države tretira na užasan način: ograničenjima, carinama, oporezivanjem.

Krugman je tačno predvidio globalnu krizu 2008. godine, ikona je leve ekonomsko-političke misli, ali kritikuju ga konzervativni krugovi. Nobelovac Krugman bio je profesor međunarodne ekonomije i međunarodnih odnosa na Jejlu, Stanfordu, MIT-u i Prinstonu, a od 1999. godine je kolumnista Njujork tajmsa. Smatra se utemeljivačem tzv. nove teorije trgovine, a važan je doprinos dao i na području valutnih kriza i ekonomske geografije, zbog čega je 2008. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.