Nemačka kompanija za dijalizu Fresenius Medical Care (FMC) priznala je da je plaćala mito kako bi dobila siguran posao u Srbiji i više drugih zemalja širom sveta, navodi se u izveštaju koji je početkom ove nedelje objavljen na sajtu Američke komisije za hartije od vrednosti (SEC), otkriva Nedeljnik.

Istraga je otkrila da je kompanija podmitila doktore u Srbiji, Španiji, Turskoj, Kini, Bosni, Meksiku, Saudijskoj Arabiji i u nekoliko zemalja u zapadnoj Africi.

Što se tiče dela istrage o Srbiji, u izveštaju koji se može pronaći na sajtu SEC, četiri neimenovana lekara iz Srbije su dobila od nemačke kompanije 329.000 dolara od 2007. do 2014. godine. Oni su bili u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ili u drugim javnim tenderskim komisijama, na kojima je nemački FMC konkurisao.

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

Komentara

  1. Bojan
    30. maja 2019. 11:30

    Ko zna koliko toga još ima. Ovo je vrh ledenog brega. Strašno je to što Srbija nema mehanizme da to otkrije, pa ni da se tome odupre. A još strašnije je što sve počinje posle 5. oktobra, pa ispada da je svejedno ko je na vlasti.

  2. Александар Поповић
    30. maja 2019. 11:37

    О овом “скандалу” сазнадосмо из Недељника и за то плус заслужују и Редакција и аутор текста. Уз једно али: уз назив коруптивне компаније из Немачке( зар то раде пословично поштени Немци?!?) не сазнадосмо ко је примао мито, ни од “прекаљених” српских лекара, нити од државних службеника. “Недељник” остаје дужан да “ради објективног информисања јавности”, допуни текст конкретним важним чињеницама. Као и о томе да ли је тужилаштво ишта предузело против учесника у овом криминалном послу. Или о неком другом сличном.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.