Ministarstvo privrede potpisalo je Memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom „MTU Aero Engines“. Planirano je da taj investitor gradi pogon u blizini Beograda koja će u prvoj fazi zapošljavati 450 radnika, prenosi N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju, je ocenio da je ovo veliki projekat, koji znači novi tehnološki život Srbije.

Memorandum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i član Upravnog odbora kompanije, koja proizvodi motore za civilne i vojne avione, Mihael Šrajeg.

Vučić je najavio da će u junu biti potpisan ugovor o investiciji te kompanije u okolini Beograda, najverovatnije u Pazovi.

On je istakao da avioindustrija u svetu ima rast od sedam odsto godišnje i da očekuje da MTU pošto ima sigurno tržište ostane više od sto godina u Srbiji.

„U Srbiju je stigla najmodernija kompanija u avioindustriji, a jedna trećina svih letelica u svetu ima delove koje ona proizvodi“, kazao je Vučić i naveo da je MTU u Poljskoj počeo da posluje pre 10 godina, a da sada ima 28.000 zaposlenih.

Vučić je istakao da nemačka kompanija uvodi Srbiju u „višu ligu“ kada je reč o ekonomiji jer će moći da se obavlja tehnološki najnaprednija proizvodnja, kao i popravke i održavanje motora, po najvišim svetskim standardima.

Član Upravnog odbora MTU Mihael Šrajeg je kazao da su odlična investiciona klima u Srbiji, pozicija zemlje i visoko obučeni i motivisani stručnjaci bili najvažniji za odluku te kompanije da investira u Srbiji.

Dodao je da je blizina i saobraćajna umreženost Srbije bila važna, jer se kamionom za samo deset sati može doći iz Nemačke, a još brže iz Beča gde MTU ima veliko kargo čvorište.

Šrajger je rekao da će Srbija biti centar MTU za popravke motora za avione i da će do leta kupiti zemljiše potrebno za tu investiciju.

On je istakao da je MTU među prvih pet proizvođača motora za avione u svetu, a prva je u njihovom održavanju i ima 700 klijenata u svetu.

Sedište kompanije, koja posluje u 15 država u svetu, je u Minhenu.

Ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500 koji se nalazi u avionu „Erbas A 320“.

U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je vodeći industrijski partner za skoro sve tipove motora nemačke avijacije.

Komentar(1)

  1. Dr Toxic
    14. maja 2019. 08:12

    Šta li su im poklonili, baš me zanima !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.