Nemačka još nije otvorila granice za državljane Srbije

1
Foto: Profimedia / Ilustracija

Za državljane Srbije i dalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku jer vlada te zemlje još nije donela odluku o ublažavanju ograničenja putovanja u EU za državljane trećih zemalja, objavljeno je danas na sajtu Ambasade Nemačke u Srbiji.

Savet EU je juče usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su i Srbija i Crna Gora. Te preporuke nisu pravno obavezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

“Do donošenja konačne odluke Vlade Savezne Republike Nemačke ograničenja putovanja za srpske državljane će važiti i nakon 30. juna”, navodi se na sajtu ambasade i dodaje da će informacija o odluci o ublažavanju mera koju donese vlada u Berlinu biti objavljena “čim to bude moguće”. 

Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku će biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, piše na sajtu.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Свако, здравог разума, ће у свакој кризној ситуацији видети да ЕУ не делује као унија, већ као скуп земаља.

Comments are closed.