“Nemačka je spremna da bude vojni lider u Evropi. Njena vojska nije spremna za to…”: Velika analiza Njujork tajmsa

0
EPA-EFE/JOHANNA GERON

Stiglo je obaveštenje da su NATO granice napadnute i tenkovi su se razmileli šumom. Između njih, taktički su se kretali vojnici u kamuflažnim uniformama spremni za borbu. Iako do prave borbe neće doći. U pitanju je bila vojna vežba u Rukli, u Litvaniji, gde je smešten nemački vojni garnizon.

Tako Njujork tajms počinje priču o nemačkoj vojsci.

Poslednji put kada su Nemci imali vojnu bazu u Litvaniji, proterali su ili ubili 90 odsto Jevreja iz te zemlje i uspostavili svoju kontrolu, a zemlju su napustili tek kada su ih Sovjeti poterali ka zapadu.

Ovoga puta, nemačkim vojnicima su se u Litavniji poradovali. Oni su tu kao sastavni deo NATO alijanse koja od početka invazije Rusije na Ukrajinu izvodi različite vojne vežbe jer su strah i opasnost od vojnog udara realniji nego ikada pre, još od Hladnog rata.

Tada je Zapadna Nemačka bila na granici sa sovjetskim blokom, imala je 500.000 vojnika i savremenu vojnu opremu spremnu za borbu, a za odbrambene potrebe je izdvajala 2,7 odsto GDP-a.

Danas se u Litvaniji šale da su super nemački vojnici, ali da ne bi bilo loše da im neko iz NATO pošalje i prave vojnike.

Jer je nemačka vojska u ovom trenutku na veoma niskom nivou.

Kada je novi nemački kancelar Olaf Šolc nedugo nakon Putinovog napada na Ukrajinu održao polučasovni govor, tokom kog je najavio ne samo povećanje sredstava opredeljenih za odbranu nego i “nadoknadu svega što prethodnih godina nemačka vojska nije dobila”.

Kada su nemački vojnici širom sveta – pa i u Litavniji – čuli da Šolc najavljuje 100 milijardi evra ulaganja u vojsku, ostali su zatečeni. I srećni.

Jer u ovom trenutku ujedinjena Nemačka ima 184.000 vojnika, zaostalu opremu i naoružanje i izdvaja manje od 1,5 odsto GDP-a za odbrambene potrebe.

Ne samo to, nego su nemački vojnici najlošije ocenjeni na vojnim vežbama NATO alijanse, piše Njujork tajms. Jedan od razloga je i to što nemački vojnici ne poznaju savremene komunikacione sisteme. To možda zvuči smešno za toliko naprednu zemlju, ali Nemačka prethodnih decenija nije brinula o miru. O ratu još manje.

Bili su uvereni da do ovakvog frontalnog rata u Evropi više neće doći, a ovoga puta spirala rata može da se zaustavi bilo gde na starom kontintetu.

Za to vreme Nemačka ima zastarele Tornado avioni i naručuje F-35, za borbu joj je dostupan svaki treći brod u mornarici, nema dovoljno pancira i termo veša, a komunikacioni sistemi stariji su od 30 godina.

Nemačka je, prema Šolcovim rečima, spremna za vojno liderstvo u Evropi. Njena vojska još uvek za tako nešto nije spremna.