Nema više zabune, dr Kon kaže da su sve maske prihvatljive: “A najbolje od platnenih su troslojne…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Posle sugestije epidemiologa Predraga Kona o tome da bi deca u školama trebalo da nose troslojne, a ne jednoslojne pamučne maske, nastala je zabuna jer je javnost to doživela kao novu odluku, odnosno preporuku Kriznog štaba, drugačiju od prvobitne prema kojoj sve maske dolaze u obzir.

Na pitanje kakve maske deca treba da nose u školama, Predrag Kon je jutros, gostujući na RTS, rekao da su prihvatljive bilo kakve maske koje prekrivaju nos i usta.

Mogu se koristiti i hirurške, i epidemiološke, i platnene maske.

“Sada imate platnene maske koje su jednoslojne, dvoslojne i troslojne. Najbolje od platnenih su troslojne, jer su skoro jednake kao hirurške”, rekao je Kon.

Do zabune u vezi sa tim kakve bi maske deca trebalo da nose u školama, došlo je posle Konove izjave da nije svejedno koje će maske deca nositi u školama, odnosno da bi to trebalo da budu troslojne, a ne jednoslojne pamučne.

On je posle toga objasnio da je troslojne maske pomenuo zato što ga je direktorka Republičke zdravstvene inspekcije zamolila da skrene pažnju građanima da su troslojne maske najefikasnije..

Kon je objasnio da se zaštita može postići i korišćenjem ostalih vrsta maski, ne samo troslojnim.

“Najbolje su troslojne maske, one imaju dva platnena sloja i međusloj – šifon. Ali jednoslojne maske takođe štite decu i sa njima se postiže željeni efekat. Učenici dolaze u školu ni ne znajući da su zaraženi, a mogu da zaraze i druge. Zato moraju da nose maske”, rekao je Predrag Kon.