“Nema vakcine protiv rasizma…Džo će nas ujediniti”: Kamala Haris prihvatila kandidaturu za potpredsednicu SAD

0
Foto: Profimedia

Kalifornijska senatorka Kamala Haris prihvatila je kandidaturu za potpredsedničku kandidatkinju Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima, pozivajući Amerikance da izaberu Džoa Bajdena za predsednika.

Sadašnjeg američkog presednika Donalda Trampa optužila je za neuspelo vođstvo koje je mnoge koštalo života, prenosi Hina.

“Neuspeh vođstva Donalda Trampa koštao nas je života i sredstava za život”, rekla je Haris na konvenciji Demokratske stranke.

Ona se obratila iz Vilmingtona u Delaveru, grada u kojem je Bajdenov dom, iz poluprazne dvorane zbog mera protiv epidemije koronavirusa.

“Moramo izabrati predsednika.. koji će nas okupiti – crnce, belce, latinoamerikance, azijce, autohtone – kako bismo ostvarili budućnost koju kolektivno želimo. Moramo izabrati Džoa Bajdena”, poručila je Haris trećeg dana konvencije.

“Nema vakcine protiv rasizma… Džo će nas ujediniti”, dodala je.

Konvencija Demokratske stranke uglavnom se održava virtualno uz ranije snimljene govore ili obraćanja ulgednih Amerikanaca iz njihovih domova.

Haris (55) je prva crna osoba u američkoj istoriji koja je prihvatila kandidaturu za potpredsedničkog kandidata na američkim predsedničkim izborima. Ona je ujedno i prva osoba azijskog porekla koja je izabrana da se takmiči za tu dužnost na izborima.

Američki predsednički izbori održavaju se u novembru i Demokratska stranka odabrala je Džoa Bajdena za trku za Belu kuću. On će nominaciju prihvatiti u četvrtak, poslednjeg dana konvencije.

“Stalni haos ostavlja nas prepuštenima slučaju, zbog nesposobnosti smo u strahu, a zbog bezosećajnosti se osećamo sami. To je previše. Možemo bolje i zaslužujemo više”, poručila je.

“Trenutno imamo predsednika koji pretvara naše tragedije u političko oružje. Džo će biti predsednik koji naše izazove pretvara u svrhu”, rekla je.

Obamin govor – neuobičajen napad bivšeg na sadašnjeg predsednika

Bivši američki predsednik Barak Obama rekao je na konvenciji Demokratske stranke da je “Trampov neuspeh doveo do toga da je od koronavirusa umrlo 170.000 ljudi, milioni radnih mesta izgubljeni su, a američki ugled u svetu drastično je smanjen”.

Obama, čiji je potpredsednik bio Bajden od 2009. do 2017. godine, rekao je da se nadao da će Tramp shvatiti posao ozbiljno i otkriti poštovanje prema američkoj demokratiji.

“Donald Tramp nije se razvio u poslu jer ne može. A posledice tog neuspeha su teške”, rekao je Obama u svom obraćanju iz Filadelfije iz Muzeja američke revolucije.

“Milioni radnih mesta su propali. Oslobođeni su najgori nagoni, ponosni ugled širom sveta se umanjio, a naše demokratske institucije ugrožene su kao nikada pre”, rekao je Obama.

On je napao Trampa da je svoju dužnost upotrebio “jedino kako bi pomogao sebi i svojim prijateljima”.

“Skoro četiri godine nije pokazao nikakav interes za posao… nikakav interes da predsedničku dužnost tretira kao nešto više od još jednog rijaliti šoua koji može koristiti kako bi dobio pažnju za kojom žudi”, kazao je Obama neuobičajeno odstupajući od tradicije da bivši predsednik ne kritikuje sadašnjeg.

Bivša prva dama i američka državna sekretarka Hilari Klinton, demokratska predsednička kandidatkinja koja je 2016. izgubila od Trampa, rekla je na konvenciji da stalno čuje od glasača da žale što su podržali Trampa ili uopšte nisu glasali.

Građane je pozvala da glasaju “bez obzira na sve”, “kao da su u pitanju njihov život i egzistencija, jer jesu”.

Poručila je da Bajden treba pobediti nadmoćno, i upozorila da može pobediti na glasanju, ali da ipak izgubi Belu kuću.

“Džo i Kamala mogu da pobede s tri miliona glasova, ali i dalje da izgube. Pogledajte samo moje iskustvo. Potrebna nam je nadmoćna pobeda kako Tramp ne bi mogao da nam je ukrade”, rekla je Klinton.

Klinton je na prethodnim predsedničkim izborima osvojila tri miliona glasova više od Trampa, ali izgubila je zbog izbornog sistema u kojem američke savezne države pojedinačno na različite načine izračunavaju pobednika u predsedničkoj trci.

Treći dan konvencije bio je dobrim delom posvećen ulozi žene u američkom društvu, te pitanjima imigracije i ograničenju prava na nošenje oružja kao i Trampovoj politici prema klimatskim promenama.

Nensi Pelosi, prva žena na čelu Zastupničkog doma Kongresa, poručila je konvenciji da se iz prve ruke uverila koliko Tramp “ne poštuje činjenice, zaposlene porodice, a posebno žene”.

Tramp je na kritike odgovorio tvitovima u kojima je sugerisao da Bajden ne uživa stvarnu podršku govornika.