“Nema tog Dritana, koji će da spreči proteste”; “Vaši skupovi nam nisu ni na kraj pameti”: Demokrate i URA o demonstracijama, privođenju i ozbiljnoj politici

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC (eft) - AP Photo/Risto Bozovic (right)

Demokratska Crna Gora optužila je potpredsednika Vlade i koordinatora službi bezbednosti Dritana Abazovića da stoji iza sinoćnjeg privođenja aktiviste koji je u Podgorici, putem razglasa sa automobila, pozivao na večerašnje proteste.

Iz te partije tvrde da Abazović zloupotrebljava svoj položaj, pokušavajući da zaplaši građane.

“Budući mandatar DPS Vlade Abazović nedostatak podrške za mučno djelo koje ovih dana gradi na štetu Crne Gore pokušava nadomjestiti primjenom sile. Svoje prijetnje da će ‘država odgovoriti’ već ispunjava i to tako što hapsi mirne aktiviste. Moramo mu čestitati na količini iskazanog straha i nesigurnosti, jer to ni DPS nije radio, ni oni nijesu hapsili aktiviste koji pozivaju na proteste! Abazović ovo radi jer tačno zna kako stoji, i tačno zna da mu plan izdaje građana visi o vrlo tankom končiću”, prenose Vijesti.

“Uhapsili su čovjeka, nakon čega je tužilac rekao da nema elemenata krivičnog djela. Hoće li neko odgovarati što su ga maltretirali?! Na primjer, neko od ‘proevropskih’ funkcionera bezbjednosnog sektora koji se bave staljinističkim metodama gušenja sloboda građana Crne Gore. Hoće, odmah, ili nešto kasnije”, navode iz Demokrata.

Iz te partije su saopštili da “nema tog Dritana” koji će sprečiti građane da izađu na mirne proteste.

“Abazović zloupotrebljava svoj položaj pokušavajući da uplaši građane. Međutim, može samo da pokuša da zaboravi da se ovaj narod oslobodio straha a zatim očitao lekciju onim koje on sad mora da vrati na vlast. Može samo da pokuša, jer se mi nijesmo povukli ni pred kriminalnim hordama kojima on služi, pa nećemo ni pred njim! Slobodni građani znaju šta je sloboda, kako se osvaja i kako se brani, i nema tog Dritana koji će ih spriječiti da izađu na mirne i dostojanstvene proteste protiv njegove izdaje! Sloboda se brani, izdaja se ne prašta”, zaključuju iz Demokrata.

Iz Građanskog pokreta URA su na ove tvrdnje odgovorli da im “okupljanja i protesti Demokrata nisu ni na kraj pameti, jer se URA i njen lider bave ozbiljnijim državnim poslovima za razliku od Demokrata čija je politika vožnja automobilima i dranje u megafonima”.

“Posljednjih dana, a naročito nakon što im je lider ostao bez fotelje, Demokrate besomučno pokušavaju neistinama i teorijama zavjere da preplave crnogorsku javnost”, navodi se u njihovom saopštenju, a prenose Vijesti.

Dodaju i da je takva u nizu i poslednja kojom targetiraju Abazovića za “tobožnju odgovornost za privođenje građanskog aktiviste”.

“Pošto im hrabrosti i direktnosti uvijek fali nijesmo ni mislili da će makar reći da je „građanski aktivista“ u stvari njihov član koji po nalogu Alekse Bečića i Borisa Bogdanovića sa megafonom iz automobila poziva na revolt jer je Aleksi izmakla fotelja”, rekli su iz Ure.

Navode da očekuju da Bečić i za ovu optužbu ponudi izvinjenje za koji dan a da je sasvim jasno da ni Abazović ni URA ne kontrolišu privođenja i hapšenja bilo kojeg pojedinca.

“Brzo su se Demokrate prešaltovale na koncept DPS-a pa bi da, ako ikako može, zakoni važe za sve ali ne i za njih. U tom maniru i poziv na okupljanja koja su pritom po važećim zdravstvenim mjerama zabranjena. Ali ništa neobično od partije Alekse Bečića čiji slogan bi trebao biti – „Fotelje su naša nacija“. Da relaksiramo Aleksu i Borisa, nijesu nam njihova okupljanja i protesti ni na kraj pameti. Prje svega jer su već i u prethodnim danima na ulici pokazali prirodu tih okupljanja zajedno sa Vesnom Bratić i fašističkim pokličima. URA i njen lider bave se ozbiljnijim državnim poslovima za razliku od Demokrata čija je politika vožnja automobilima i dranje u megafonima”, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da nema tog Alekse Bečića koji će ih zaustaviti na putu izgradnje građanske i evropske Crne Gore. “Žalimo što je on sa tog puta naprasno skrenuo”.