Nema razlike u vakcini Astrazeneka proizvedenoj u Indiji i onoj u EU

  0
  (AP Photo/Bruna Prado, FILE)

  (Beta) – Pomoćnik direktora za kontrolu lekova u Agenciji za lekove BiH Alija Uzunović izjavio je da, prema njegovim saznanjima, ne postoji razlika izmedju vakcine Astrazeneka proizvedene u Indiji u odnosu na one koje se proizvode u Evropskoj uniji.

  “Nema nikakve veze što su iz Indije, Indija je mesto proizvodnje, i dalje je reč o Astrazenekinoj vakcini”, rekao je Uzunović za sarajevski portal Klix i dodao da će vakcine koje su dostavljene biti kontrolisane kao i sve druge.

  Isto je potvrdio i Mirza Palo iz kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u BiH .

  “Ista je tehnologija, stvar je u tome što Astrazeneka ima globalni proizvodni kapacitet, a institut u Indiji je najveći proizvodjač seruma i vakcina i njima je data licenca da ih proizvode”, rekao je on.

  Komentarišući to što su vakcine prozvedene u Indiji jeftinije, Polo je rekao da je tog zbog činjenice da Indija može da proizvede znatno veće količine vakcina, zbog čega su, samim tim, i jeftinije.

  Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković istakla je ranije da je vakcina koju je danas Srbija donirala Federaciji BiH proizvedena u Indiji.

  “Radi se o vakcini kovišild (Covishield), koja se po licenci Astrazeneke proizvodi u Indiji. Koliko ja znam, ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, za razliku od vakcine Astrazeneca koja je proizvedena u EU”, kazala je Turkovićeva.

  Ona je izjavila je da vakcina mora da dobije dozvolu za upotrebu od Agencije za lekove BiH.