Na današnjem mitingu opozicije i građana koji je nosio naziv „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“ organizatori su dali rok od šest dana vlastima da odgovore na tri zahteva koja su danas prezentovana sa bine koja je bila postavljena ispred Doma Narodne skupštine. Ukoliko se do petka ne ispune zahtevi (za petak 19. aprila je inače u Beogradu zakazan skup iz kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Budućnost Srbije“), najavljen je novo protestno okupljanje za sledeću subotu.

Zahteva se, kako je navedeno, formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Navedeno je da sastav REM-a mora biti “na ravnopravnim osnovama” po broju predstavnika vlasti i opozicije.

“Uslov je i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS i RTV koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti koje bi delegirala vlast i opozicja”, navodi se.

Pročitano je da su predstavnici protesta “Jedan od pet miliona” spremni za razgovor sa nadležnim organima oko ispunjenja ovih zahteva i da će u narednim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe.

Najavljeno je i da se sprema tim za dijalog sa vlastima, ali je poručeno da nema spremnosti za dijalog sa Majom Gojković, predsednicom skupštine koja je pozvala opoziciju na razgovore.

“Za pokretanje dijaloga odredili smo ne samo predstavnike opozicionih stranaka već i predstavnike strukovnih udruženja”, poručeno je sa skupa.

Kako su protekli protesti pogledajte OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.