Advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas za agenciju Beta da „ne želi da spekuliše o faktičkim mogućnostima da se uvede vanredno stanje“, kako glasi predlog ministra odbrane koji je uputio predsedniku Srbije, navodeći da je „sa pravnog aspekta takva mogućnost izvesno bez osnova“.

Šabić, koji je i prvi poverenik za informacije od javnog značaja u Srbiji, upozorio je da je nužno razlikovati pojmove „vanredno stanje“ i „vanredna situacija“.

„Razlikuju ih i Ustav i zakon, uvode se iz različitih razloga, predlažu ih i o njima odlučuju različiti organi, podrazumevaju različite mere i što je najvažnije bitno se razlikuju po posledicama koje mogu imati za prava građana zajamčena Ustavom. „Vanredno stanje“ je situacija uređena članom 200. Ustava a „vanredna situacija“ Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama“, kazao je Šabić i dodao da vanredno stanje uvodi Narodna skupština.

Šabić je rekao da su „neosnovane spekulacije da bi u trenutnim konkretnim okolnostima umesto nje to mogli zajednički da urade predsednici Republike, Skupštine i Vlade“.

„Ustav zaista predviđa takvu mogućnost za situacije kad skupština ne može da se sastane ali mi nismo u takvoj situaciji. Ta ustavna odredba ima u vidu faktičku nemogućnost okupljanja poslanika, apsurdno bi bilo tumačiti da se zbog odluke Vlade o zabrani skupova sa preko 100 lica Skupština ne može sastati. Nikakav akt Vlade ili ma kog organa izvršne vlasti ne može biti smetnja za održavanje sednice najvišeg zakonodavnog tela“, rekao je Šabić.

On je rekao i da je „važnije od toga ko odlučuje o vanrednom stanju – pitanje kada se vanredno stanje može uvesti“.

„Prema Ustavu to je onda „kad javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana“. Sam termin „ugrožava opstanak“ jasno govori da je reč o krajnje izuzetnim situacijama. Tako se i dredbe člana 87. i 88. Zakona o odbrani koje se pominju kao osnov za predlog ministra odbrane predsedniku republike istovremeno odnose i na uvođenje ratnog stanja i na uvođenje vanrednog stanja, očito zbog bezbednosti države, odnosno neposredne ratne opasnosti i slično. Epidemija virusa nije u nadležnosti ministarstva odbrane a koliko god bila neprijatna i opasna izvesno nije nešto što ugrožava opstanak države i naroda“, kazao je Šabić.

Prema njegovim rečima, „posebno je bitno i važno to da proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mere kojima se odstupa od nekih Ustavom zajamčenih prava građana“.

„S druge strane Zakon o sprečavanju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama odnosi se ne samo na situacije koje „ugrožavaju opstanak“ nego na više mogućih teških, čak katastrofalnih  situacija među kojima izričito navodi epidemije i pandemije zaraznih bolesti. Vanrednu situaciju ne proglašava Skupština nego Vlada, na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije onda kada su, kako zakon kaže, „rizici i opasnosti takvog obima i intenziteta da njihove posledice nije moguće otkloniti redovnim delovanjem nadležnih službi već su nužne posebne mere, dodatna sredstva i pojačan režim rada“, kazao je Šabić.

On je rekao da je „situacija sa kojom smo suočeni upravo takva“.

Šabić je rekao da je „posebno bitno i važno napomenuti da proglašavajući vanrednu situaciju Vlada ne može propisivati nikakva ograničavanja Ustavom zajamčenih prava građana“.

(Beta)

Komentara

 1. zoran
  15. marta 2020. 13:27

  prvo lopuze iz vlasti su se navatirale da ni oni ni njihovi potomci u naednih 200 godina ne moraju uopste da rade....a ja moram platiti racune , skolarine , stanarine kredite , imati sredstva za nabavku svega sto je poskupelo i sto ce poskupeti zbog profiterstva onih koji su opet u bliskim vezama sa ovim lopuzama drzavnim...da li ce uvodioci venrednog stanja doneti mi 150o e ili uplatiti na racun.. ako nece nek odjebu iz mog zivota u laganim skokovima i zabole me za njihove uredbe ....

 2. Anonimni
  15. marta 2020. 22:05

  @zoran a kada te nacne virus onda ces doci u bolnicu kod vrednih i normalnih ljudi da te spasavaju. Iskuliraj na mesec dana zbog nas normalnih. A posle radi sta hoces.

 3. hello
  16. marta 2020. 00:29

  To da opstanak države i naroda nije upitan od pandemije treba pitati Indijance, Aboridzine i Maore pa ne mislim da se advokat bas razume i zna istoriju...mada nisam za vanredno stanje pre svega zbog skola koje se zatvaraju jer su tim decu do 18 godina koja nisu ugrozena namestili da budu prenosioci pandemija delimicno sad, a delimicno i u buducnosti kad se ovaj virus vrati a sto moze biti i kad ta deca ne budu deca i bi tada bili jos vise ugrozeni...greska je bila uvoditi vanredno stanje, mogli su zatvoriti poslove i fakultete sa starijima, a lekarima s decom ne bi pravili problem da rade kao sto sad nazalost moci nece (no slusaju ove)

 4. Pitanje
  18. marta 2020. 12:34

  I? Šta sad? Činjenica je da je ustav prekršen, ali kako sada zaustaviti primenu protivustavnih mera? Kako sprečiti dalje kršenje ustava koje može potrajati mesecima? Kako procesuirati i kazniti prekršioce? Ima li g. Šabić ideju?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.