“Nema potrebe praviti zalihe zbog situacije u Ukrajini, ovo nije kao na početku pandemije”

0
Beta/AP Photo/Petros Giannakouris)

(Beta) – Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić izjavio je danas da nema potrebe da stanovništvo pravi zalihe zbog situacije u Ukrajini, jer se lako mogu naći alternativni načini snabdevanja za proizvode.

“Ovo nije dogadjaj kao u početku pandemiji kada je došlo do prekida lanca snabdevanja”, kazao je Stanić za RTS.

On je ponovio i da će PKS formirati specijalizovani krizni tim i otvoriti krizni kol centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica, uzrokovanih krizom u Ukrajini, slično poput pomoći privrednicima na početku pandemije.

“Imamo oko 700 kompanija koje izvoze u Rusiju, 850 miliona evra izvoza, a 150 miliona evra je izvoz u Ukrajinu”, naveo je Stanić.

Prema njegovim rečima, zbog situacije u Ukrajini neizvestan je izvoz u tu zemlju, što za Rusiju trenutno nije slučaj, ali zbog pada rublje, cena robe iz Srbije će porasti, odnosno neće biti konkurentna.

“Nismo očekivali ovakav razvoj političke situacije, ali kad imamo ovakvo stanje onda reaguju cene i enegenata i hrane”, naveo je Stanić dodajući da postoji trend inflatornog pritiska i zbog tranzicije ka zelenoj energiji, rast potreba za hranom, a ovaj dogadjaj je povezan i sa energentima i sa hranom.

Kako je naveo i Ukrajina i Rusija su veliki izvoznici žitarica, a što se Srbije tiče, napomenuo je da je ona gotovo samodovoljna u proizvodnji žitarica i da to neće biti problem u ovoj krizi, ali smatra da su energenti problem.

“Imamo rast cene nafte od 2014. Medjutim, kada imamo ograničene cene nekih proizvoda, a cene sirovina za te proizvode rastu, onda se to odražava na privredu”, naveo je.

On ipak ne veruje da će doći do nestašice energenata, ali se porast cene može očekivati, pa se može očekivati i povećanje ostalih cena zbog toga.

Stanić je rekao da iz Ukrajine Srbija najviše uvozi rudu gvoždja i železara u Smederevu zavisi od te rude, tako da bi u slučaju prekida saradnje morala da se traže alternativna rešenja.

“Sa mnogim državama ekonomski odnosi su posledica političkih odnosa”, zaključio je Stanić.