Nema novih mera, ali kojih šest postojećih se moraju poštovati da bi se suzbio koronavirus

0
Foto: Profimedia

Krizni štab danas nije usvojio nove mere protiv suzbijanja virusa, ali je naglasio da se postojeće moraju rigoroznije kontrolisati. Zbog toga, kako je rečeno, radi se na formiranju pravnog okvira koji bi omogućio sankcionisanje kršenja mera koje je uočeno u prethodnom periodu.

Nove mere, moguće su u narednom periodu, napomenuo je Krizni štab, a da bi se usporilo širenje virusa, neophodno je pridržavati se i poštovati mere koje su već na snazi.

Maske

Nošenje maski u svim zatvorenim prostorima je obavezno, a na otvorenom se samo preporučuje. Tamo gde, na otvorenom, nije moguće održati fizičku distancu, na primer u redovima, nošenje maske je obavezno, kao i u pešačkim zonama.

Kazna za nenošenje maske u gradskom prevozu je 5.000 dinara, a kontrolu sprovodi sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja. 

Držanje fizičke distance

U zatvorenom i na otvorenom treba držati fizičku distancu od najmanje 1,5-2 metra.

Fizičku distancu mora držati i publika na kulturnim i drugim manifestacijama i predstavama, kao što su bioskopi i pozorišta. 

Zabranjeno okupljanje više od 30 osoba

Lokalnim samoupravama zabranjeno je da daju specijalne dozvole za organizaciju različitih okupljanja. U zatvorenom je zabranjeno okupljanje više od 30 ljudi.

Žurke, svadbe i druge privatne proslave označene su kao najopasnija mesta za prenošenje zaraze. Preporučeno je da se i predstojeće slave obeležavaju u krugu porodice i uz pridržavanje epidemioloških mera. 

Ograničeno radno vreme

Ugostiteljski i trgovinski objekti ne smeju da rade posle 23 sata.

U kafić se mora ući sa maskom, koja se može skinuti kada se sedi za stolom. Ako se ide u toalet ili se objekat napušta, maske ponovo mora da se stavi.

Obavezan negativan test za građane koji dolaze iz regiona 

Stranci koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Severne Makedonije moraju imati obavezan PCR test prilikom ulaska u Srbiju, i to ne stariji od 48 sati.

Zdravstveni nadzor za putnike povratnike

Svi građani Srbije koji se po putovanju vraćaju u zemlju nalaze se pod zdravstvenim nadzorom. Na portalu e-Zdravlje treba da se prijave, urade test samoprocene i vode računa o promenama zdravstvenog stanja tokom deset dana. Ukoliko dobiju simptome kovida-19, treba da se jave u kovid abulantu.