Zoološki vrt u Parizu predstavio je misteriozni novi organizam, nazvan „mrlja“, žućkasto jednoćelijsko živo biće koje izgleda kao gljiva, ali se ponaša kao životinja, prenosi Gardijan.

Novi primerak Pariskog zoološkog parka, koji će javnosti biti predstavljen u subotu, nema ni usta, ni stomak, ni oči, ali ipak može da detektuje hranu i da je svari.

https://www.youtube.com/watch?v=R6fexFo4HCA

„Mrlja“ ima skoro 720 polova, može da se kreće bez nogu ili krila i regeneriše se za dva minuta ako je presečena na pola.

„Mrlja je živo biće koje predstavlja jednu od misterija prirode“, kaže Bruno David, direktor Muzeja istorije prirode u Parizu, čiji je Zoološki park deo.

„Mrlja nas iznenađuje jer nema mozak, ali može da uči. Uz to, ako spojite dve mrlje, ona koja je stekla znanje, preneće ga na drugu“, istakao je David, prenosi Rojters.

Nazvana je po naučnofantastičnom horor filmu B produkcije iz 1958. godine u kojem je glavnu ulogu igrao mladi Stiv MekKvin, a u kojem vanzemaljski organizam „mrlja“ uništava sve što mu se nađe na putu u malom gradu u Pensilvaniji.

„Znamo da sigurno nije u pitanju biljka, ali nismo potpuno sigurni da li je životinja ili gljiva“, rekao je David.

On je dodao da se „mrlja“ ponaša potpuno iznenadjujuće za nešto što izgleda kao pečurka jer se ponaša kao životinja i ima sposobnost da uči.

Komentar(1)

  1. NE LIČI NA SNS-OVCE
    18. октобар 2019. 13:07

    re: Nema mozak ali uči, nije biljka a ni životinja, nema usta ni oči Oni imaju usta i oči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.