Stranke okupljene u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ sastale su se sinoć kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore.

Predlog o izlasku je stavljen na glasanje i podržalo ga je pet stranaka – Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv bile Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno.

Nedoumicu je izazvao stav DS, koji je glasao protiv izlaska, ali su najavili da će podržati odluku većine, piše N1.

SSP, SRCE i Zajedno ne žele da izađu ni na izbore za gradske opštine.

„Demokratska stranka je bila za to da se ne izlazi na izbore, ali je to bilo uslovno jer smo rekli da ćemo, ako većina bude drugačija, poštovati odluku većine. Rekli smo i da je uslov za izlazak na izbore ispunjenje prvog zahteva koji se tiče biračkog spiska, da se zakonski utvrde nadležnosti komisije, a ostale stranke su se saglasile s tim. Sutra ćemo se sastati da vidimo kako ćemo dalje“, rekao je za N1 predsednik DS Zoran Lutovac.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je stav te stranke da se na „izbore ne treba izaći, jer to i nisu izbori“.

S druge strane, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio jeda je ta stranka svesna da izborni uslovi nisu dobri i da Srpska napredna stranka „nema nameru da odustane od malverzacija“, ali da, iako borba za izborne uslove tek predstoji, ZLF nema nameru da SNS-u „prepušta bilo šta“.

„Žao mi je što su neke organizacije odlučile da ne poštuju odluku većine i odlučile da deo izbora bojkotuju, uprkos našoj želji da ovu borbu vodimo zajedno. Bez obzira na to, ostajemo otvoreni za dalju saradnju i pozivamo ih da zbog teške situacije ne odustaju, već da nam se pridruže u borbi“, rekao je Lazović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je danas da je rezultat glasanja koalicije „Srbija protiv nasilja“ o izlasku na beogradske izbore 2. juna bio šest prema tri, jer se Demokratska stranka „priklonila stavu većine“, ali da po prvi put nije ispoštovana odluka većine, koja je bila za izlazak na izbore.

„Prvi put imamo situaciju da nije ispoštovan taj stav da se ispoštuje odluka većine, ali ne smatram da je to sada neki problem. Mi ćemo sasvim sigurno sarađivati. Na istom smo cilju. Možda ćemo na neke lokalne izbore izaći zajedno, na neke ne. Mislim da nam se modeli borbe protiv ovog uzurpatorskog režima razlikuju i imamo pravo na različita mišljenja. Nemamo šefa koji kaže ‘tišina tamo’, nego mislimo svi svojim glavama i imamo svoje organizacije“, rekao je Aleksić.

Podsećamo, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je da će lokalni izbori biti istog dana kad i beogradski, 2. juna. Brnabićeva je rekla da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je odluka dobra, iako je predlog koji su oni dali, kako je rekla, bolji.

Prethodno je, 3. aprila, predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala samo nove beogradske izbore, dok je opozicija tražila da lokalni izbori budu organizovani istog dana kada i u Beogradu, ali da budu pomereni za jesen.

Odluka da svi redovni lokalni izbori budu održani kad i beogradski podrazumeva izmenu Zakona o lokalnim izborima, koju bi narodni poslanici, prema najavama, trebalo da izglasaju u subotu, 20. aprila.

Predlog da i redovni lokalni izbori budu održani 2. juna uputio je još 1. aprila jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić, koji je tada naveo da je 18. april krajnji rok da se promeni Zakon o lokalnim izborima, kojim bi se rok za raspisivanje lokalnih izbora povećao sa 120 na 150 dana pre isteka mandata odbornicima.

Posle više  sastanaka opozicije sa predstavnicima vlasti, u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova i primenom preporuka ODHIR-a, a koji su završeni bez dogovora, iz ove međunarodne organizacije su saopštili da „inkluzivni dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji mora da se nastavi uprkos političkim razlikama“.

ODIHR planira da 29. aprila za posmatranje beogradskih izbora otvori misiju koja će imati tim stručnjaka i dugoročnih posmatrača, kao i kratkoročnih koji će stići neposredno pre dana izbora 2. juna, piše na kraju saopštenja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.