“Nema dokaza protiv Obradovića, može da bude svedok u procesu”, pripadnici ISIS deportovani u BiH, šta se sada događa sa impičmentom: Vaš brifing za petak

0

“NEMA DOKAZA PROTIV OBRADOVIĆA, MOŽE DA BUDE SVEDOK NA SUĐENJU” – Iako je pušten iz kućnog pritvora uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje je pod istragom i preti mu podizanje optužnice zbog odavanja službene tajne.

Međutim, kako kaže njegov advokat, postoji i mogućnost da uzbunjivač postane svedok u istrazi koju bi Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo da pokrene o “Krušiku” i proveri da li su privatne firme bile privilegovane tokom kupovine oružja.

“EU NIJE U STANJU DA REŠI KOSOVSKO PITANJE” – Evropska unija je zakazala, pokazala je nemoć da reši kosovsko pitanje, ocena je šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

“Trenutno, sa naše tačke gledista ne vidi se preduslov za dodavanje nove dinamike regulisanju kosovskog pitanja. Na Kosovu se nastavlja postizborni haos i borba za vlast. Posrednički potencijal EU u značajnoj meri je devalviran”, kaže Lavrov.

Na pitanje šta je glavna prepreka, on odgovara da sudeći po svemu, EU još uvek nije u stanju da ostvari uticaj na kosovske Albance kako bi oni bili pritisnuti da koriste razuman konstruktivan pristup pregovorima sa Srbijom.

PRIPADNICI ISIS DEPORTOVANI U BiH – Pripadnici takozvane Islamske države, koji su sinoć deportovani iz Sirije u BIH, uhapšeni su na sarajevskom aerodromu i prevezeni u Tužilaštvo BiH.

Neki od njih će biti smešteni u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, gde će biti saslušani.

Po nezvaničnim informacijama, devet ratnika ISIL-a se tereti za organizovanje terorističke grupe, pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

KOLINDA FAVORIT PREMA ANKETAMA, ALI SAKO AKO UĐE U DRUGI KRUG – Aktuelna predsednica Hrvatske KOLINDA Grabar Kitarović, favorit je za pobedu na predstojećim predsedničkim izborima, prema poslednjim anketama.

Ipak, uslov za to je da uđe u drugi krug, a za to će biti vođena “mrtva trka”.

Te ankete pokazuju da su Milanović, Grabar Kotarović i Škorić veoma blizu, svi oko 25 odsto.

Izbori se održavaju u nedelju, 22. decembra.

IMPIČMENT, DAN KASNIJE – Donald Tramp je treći predsednik u istoriji SAD koji je ušao u proces impičmenta, a američki mediji pišu i da će biti treći koji je izbegao impičment pred Senatom.

Odluku Kongresa moraće da potvrdi Senat, a u tom telu, konzervativci imaju uverljivu većinu.

Toga su svesni i predstavnici demokrata koji ističu da je čitav proces ozbiljna opomena i važan dokaz demokratije u SAD. Za eventualni Trampov opoziv potrebno je da se 20 konzervativaca prikloni demokratama.

PETICIJA PROTIV IZRUČENJA ASANŽA – Novinari iz celog sveta stali su u odbranu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i pozvali na potpisivanje peticije protiv njegovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je inicijativa “Speak up for Assange” koja je za dve nedelje prikupila 900 potpisa novinara iz 89 zemalja. U odbranu Asanža stao je i komesar UN zadužen za njegov slučaj.

“Napokon mi je sinulo da sam bio zaslepljen propagandom i da su Asanža sve vreme klevetali kako bi se odvratila pažnja od zločina koje je razotkrio”, rekao je Posebni istražitelj UN-a za mučenje, Nils Melzer koji je istraživao Asanžov slučaj.

FRANCUSKA I DALJE U BLOKADI, NEMA REFORME PENZIJA – Francuska vlada i sindikati nisu uspeli da se dogovore o reformi penzionog sistema koju je smislio predsednik Emanuel Makron, tako da će se nastaviti štrajk i protesti koji traju već više od dve nedelje, saopštio je sindikat CGT.

“Sindikati koji su mobilisani za povlačenje reforme penzija pozvani su 9. januara na nove proteste i štrajk”, izjavio je lider sindikat CGT Filip Martinez posle sastanka.

Najveći sindikat CFDT nije se pridružio tom pozivu.

PREDSEDNIK KATALONIJE SMENJEN SA DUŽNOSTI – Sud u Barseloni je presudio da predsednik španske oblasti Katalonije Kim Tora ne može da obavlja tu dužnost jer se oglušio o zahtev Madrida.

Naime, nije uklonio žute trake – simbol separatista s državnih zgrada tokom predizborne kampanje prošlog proleća, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Španska vlast je u martu naložila Tori da separatističke simbole ukloni u znak poštovanja institucionalne neutralnosti pred održavanje parlamentarnih izbora u aprilu.

RADIJA PROTIV NDRANGETE, UHAPŠENO VIŠE OD 300 LJUDI – Italijanska policija sprovela je “istorijsku” raciju protiv Ndrangete, kalabrijske mafije, uz hapšenje 334 osobe u Italiji i drugim evropskim zemljama.

Oko 2.500 karabinjera, pripadnika elitne jedinice Ros, učestvovalo je u akciji uz pomoć vojnih padobranaca.

Uhapšeni su osumnjičeni za zločinačko udruživanje, ubistva u okviru obračuna unutar mafijaških klanova, iznudu i pranje novca. Neki su već prebačeni u zatvore dok je za određen broj određen kućni pritvor uz nadzor.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: