Nema dokaza da se korona prenosi preko hrane: Prenosi se s čoveka na čoveka, ne s pilećih krilca

0
Beta - AP Photo/Paul White

Nakon što se pojavila vest da su kineske vlasti izolovale koronavirus na pakovanju smrznutih pilećih krilaca, pojavila se zabrinutost da bi koronavirus mogao da se prenosi konzumiranjem hrane.

Međutim, zdravstveni stručnjaci za CNN kažu da ne postoje dokazi da se koronavirus može prenositi kroz hranu, prenosi zagrebački N1.

Mesta za paniku, kažu, nema. Tačno je da je virus detektovan u hrani u kineskom Šenženu, kako su potvrdile zvanične vlasti, ali nisu imenovali brend.

Rezultati osoba koji su potencijalno imali kontakt sa zaraženim pilećim krilicma zasad su negativni, potvrdile su kineske vlasti.

“Ovaj virus je prvenstveno respiratorni i prenosi se s osobe na osobu”, kazao je doktor Jan Vilijams, voditelj Odeljenja za prevenciju i odgovor na izbijanje bolesti američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji istražuje bolesti povezane s konzumacijom hrane i vode. “U ovom trenutku nema dokaza da eventualna konzumacija zaražene hrane ima ikakvog uticaja na širenje epidemije”, ističe Vilijams.