Nekoliko saveta za kupovinu novih sobnih vrata

0
Foto: Pinterest

Svako od nas želi da ono jedinstveno mesto koje nazivamo svojim domom bude što je moguće više uređeno po našem ukusu. Funkcionalno, lako za održavanje i svrsishodno. U slučaju da se nalazite u toku izgradnje svoje kuće, renovirate postojeću kuću ili stan ili su vam prosto dosadila stara sobna vrata, veoma je važno da obratite pažnju na ista. Pored nezaobilazne dekorativne uloge, sobna vrata igraju još nekoliko važnih uloga u vašem domu i životu. Neporeciva je njihova zaštitna uloga u smislu toplotne i zvučne izolacije prostora. Regulacija osvetljenja i mogućnost dobrog provetravanja takođe pripadaju sobnim vratima.

Preporuka je da pre nego što uzmete novčanik i pođete da kupite svoja sobna vrata, jedna ili više njih, uzmete papir i olovku. Nacrtajte prostorni plan svog doma. Unesite mesta na koja će doći nova sobna vrata. Koliko ih je na broju? Koje veličine treba da budu? Na koji način treba da se otvaraju? Na koju stranu? Tek kada odgovorite na ova osnovna pitanja možete preći na onaj estetski deo, ne manje važan, u kom stilu je opremljen ili će to tek biti, vaš stan ili kuća, pa u skladu sa tim i izbor sobnih vrata treba da podržava osnovnu koncepciju enterijera.

Otvor u zidu koji će dobiti svoja nova sobna vrata izmerite na tri mesta, pri vrhu, pri dnu i na sredini. Na ovaj način eliminisaćete potencijalna odstupanja i na vreme ih korigovati. Debljina zida opredeliće koji i kakav dovratak ćete postaviti i time postići da se prostor popuni odmah. Bez naknadnih dopunjavanja koja mogu a i ne moraju biti nevidljiva. Svi naknadni zahvati mogu prouzročiti potencijalna oštećenja zidova, vrata i dovratka i narušiti sklad koji želite da postignete.

Nije pravilo da sobna vrata moraju biti jednokrilna. U zavisnosti od veličine prostora ali i namene prostorija koje sobna vrata razdvajaju, dvokrilnim vratima koja su šira omogućićete prodor vazduha i svetlosti. Postići će utisak prostranosti ako je to vaš cilj i za to naravno imate mogućnosti.

Foto: Pinterest

Nije samo preporuka već i upozorenje, da pazite na koju stranu se otvaraju vaša sobna vrata, na levu ili na desnu stranu. Potrebno je da se po svom domu nesmetano krećete iz prostorije u prostoriju. Krilo sobnih vrata ne sme da blokira pristup prekidačima niti sme da se preklapa sa drugim krilom vrata koje vode u druge prostorije. Idealno bi bilo da krilo vrata ima dovoljno prostora da se može potpuno otvoriti i zatvoriti, bez ikakvih prepreka u svom radijusu kretanja.

I u malim stanovima sobna vrata su neophodna. Klizna sobna vrata su praktično i jednom rečju savršeno rešenje. Krilo sobnih vrata kreće se vođicama u stranu i otvara se i zatvara se jednostavnim povlačenjem. Naše tržište raspolaže velikim izborom kliznih sobnih vrata. Od onih gotovih u nekoliko dimenzija, napravljenih od različitih materijala i sistemima otvaranja do izrađenih po dimenzijama koje su vam potrebne ili od materijala koje želite.

Savijajuća i preklapajuća sobna vrata su odlično rešenje i često se koriste u stanovima opremljenim u futurističkom stilu. Malo hrabrosti a rešenje je vrlo praktično.

Džepna ili skrivena sobna vrata su jedna od onih koja ubedljivo najbolje štede prostor. Ova vrata ugrađena su u zid, bolje rečeno u džep u zidu u koji ploča vrata jednostavno klizne. Ovim sobnim vratima nisu potrebni dovratak ni šarke, samo vodilice i naravno, dekorativna kvaka.

Još jedno praktično rešenje su pivot sobna vrata koja imaju jedinstvenu, centralnu šarku na sredini dovratka. Na ovaj način sobna vrata se mogu otvarati na obe strane, kako vam tog momenta najviše odgovara.

Vrsta materijala od koga želite da su izrađena vaša sobna vrata potpadaju u kategoriju ukusa. Podrobno se raspitajte o materijalima od kojih se izrađuju sobna vrata jer ni njih nećete često menjati. Potrebno je da potraju. Možete se odlučiti za puno dvo, ivericu, medijapan, plastiku I staklo. Sobna vrata sa staklenim delom su sve popularnija jer vizuelno povećavaju prostor i vrlo dobro osvetljavaju enterijer.

Okovi, brave i kvake za sobna vrata su detalji na koje malo ko od nas obraća pažnju. Nemojte upasti u ovu grešku. Čak i najbezličnijim, najobičnijim sobnim vratima možete pridodati dašak elegancije dobro odabranom bravom, koja se najčešće posebno kupuje. Pa vam je taj, naizgled lak posao još više olakšan. Plastične kvake ali u bojama, stiske, mesingane, pocinkovane ili sa dodirom starinske pozlate, moderno oblikovane, izbor je vaš.

Naše tržište može vam ponuditi brojne prodavnice i proizvođače u kojima možete pronaći veoma veliki izbor sobnih vrata. Takođe, nije više problem doći do dobrih, renomiranih radionica za izradu sobnih vrata po datim dimenzijama, od materijala i sa odlikama koje će vam savršeno odgovarati. Sajt mirandre.com je vaš siguran izvor informacija, pouzdanih i proverenih. Pa vaš odabir idealnih sobnih vrata pretvara u čisto uživanje.