Nekoliko osoba povređeno u napadu nožem nedaleko od nekadašnje redakcije lista Šarli ebdo

0
(Beta/AP Photo/Thibault Camus)

Četiri osobe su ranjene u napadu nožem u blizini nekadašnje redakcije satiričniog lista Šarli ebdo, a osumnjičeni je uhapšen, prenosi Gardijan.

U saopštenju pariske policije se navodi da je uhapšen osumnjičen za napad, a da je dvoje napadnutih u teškom stanju.

Portparol policije Pariza rekao je da, iako su vlasti u početku sumnjale na dva napadača, trenutni dokazi ukazuju da je samo jedna osoba učestvovala u napadu.

Novinari Asošiejted presa sa lica mesta javili su ranije da je policija “preplavila” istočni Pariz tragajući za dvojicom napadača.

Policija “aktivno traga” za počiniocima i ogradila je područje, uključujući bivše kancelarije Šarli Ebdoa, nakon što je u blizini primećen sumnjivi paket, naveo je policijski službenik.

Policija nije objavila identitet napadača ili ranjenih.

Premijer Žan Kasteks prekinuo je posetu predgrađu severno od Pariza i otišao u Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi pratio razvoj događaja.

Još uvek je nepoznato čime je motivisan ovo delo i da li može da se dovede u vezu sa terorističkim napadom islasmskih ekstremista na list Šarli ebdo u oktobru 2015. godine, nakon čega su članovi lista prešli u nove prostorije.

Podsetimo, suđenje za teroristički napad na Šarli ebdo je u toku. Udovice napadača na redakciju treba da daju iskaz danas popodne.

Suđenje je počelo 2. septembra pred specijalnim sudom u Parizu, više od pet godina od krvavih napada džihadista na prostorije lista Šarli ebdo, policajce i jevrejski supermarket u kojima je ubijeno 17 osoba.

Grupa od 14 osoba optužena je da je na različite načine pružila logističku podršku braći Saidu i Šerifu Kuaši i Amediju Kulibaliju, izvršiocima napada koji su pokrenuli niz džihadističkih napada u Francuskoj.

Ovo, kako mediji navode, istorijsko suenje, koje se održava pod visokim merama bezbednosti, trebalo bi da bude završeno 10. novembra.

(Beta, Gardijan)