“Nekoliko nedelja u vili na plaži, vakcina i revakcina, dobijete sertifikat i idete kući”: Vakcinalni turizam britanskih privatnih kompanija cveta

0

Britanski zdravstveni sistem je pod pritiskom. Na stranu što se novi, “po dosadašnjim podacima lakše prenosivi”, soj koronavirusa pojavio na Ostrvu, pritisak je stvoren i u vezi sa proesom vakcinacije, a NHS bukvalno danonoćno vrši imunizaciju stanovništva.

Taj je pritisak, međutim, za privatne kompanije koje se bave posredovanjem, stvorio idealan ambijent za poslovanje. Neki od njih su odlučili da organizuju privatne “medicinko-turističke aranžmane” ljudima koji žele da prime vakcinu ranije i ne žale novac.

Osnivač Knightsbridge Circle Stjuart Meknil kaže da je veoma uzbuđen jer svojim klijentima može da obezbedi priliku da se vakcinišu.

“Poslednjih nekoliko nedelja vakcinisali smo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koristeći Fajzer i Sinofarm, vakcine koje kojih je potrebno da protekne 21 dan između prve i druge doze. Od danas možemo da krenemo i sa imunizacijom vakcinom AstraZenece i to u Indiji”, tvrdi Meknil i objašnjava kako čitava procedura izgleda.

“Rezervišemo vilu sa bazenom, koja ima svog kuvara i svoje osoblje i u njoj naši klijenti borave. Čim slete na planiranu destinaciju prime prvu dozu vakcine i zatim odmaraju i čekaju revakcinu. Neki od njih i između dve doze otputuju dalje, ne ostaju u tom rezervisanom smeštaju”, objašnjava Meknil.

On je objasnio i da nisu vakcinisali nikog mlađeg od 65 godina jer imaju “moralnu odgovornost” da obezbede imunizaciju onima kojima je najpotrebnija.

“Mnogo mladih ljudi se javilo u poslednje vreme sa idejom da plati članarinu našeg kluba i da tako dobije privilegiju da se vakciniše pre otalih, pa zato svaki zahtev posebno proučavamo. Nadam se da će se skinuti stigma sa privatne vakcinacije. Mislim da je to prekopotrebno, naročito u državi koja nije u stanju da obezbedi svima potrebne doze vakcina”, zaključio je Meknil.