Eksplozija kod Bubanj potoka: Dve osobe poginule, najmanje 16 povređenih, “situacija stabilizovana na mestu nesreće”

0

Građane je danas, oko dva časa, uznemirila jaka eksplozija kod Bubanj potoka. Kako prenosi mediji, jedna jača i nekoliko slabih eksplozija se dogodilo u fabrici “Edepro”, u kojoj se prave protivgradne rakete.

Dva radnika su poginula, dok je 16 njih povređeno, prenosi RTS. Takođe se dodaje da “ima nestalih za kojima se traga”.

Eksplozije su se dogodile u magacinu površine 260 kvadrata, u kom se nalazilo 500 raketa sa 30 kilograma eksploziva.

Komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.  je rekao da su vatrogasne ekipe uz pomoć policije i hitne pomoći uspele da spasu pet osoba.

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac rekao je da je u UC primljeno deset pacijenata, od kojih je dvoje sa težim povredama.

Ostali povređeni prevezeni su u VMA.

Svi povređeni su zadobili opekotine, ali se za sada ne zna kog stepena.

U pogonu u kom se proizvode rakete nalazilo se 40 radnika.

“U ovom trenutku, vatrogasci spasioci su stabilizovali situaciju i obavljaju pretragu terena, koriste dron sa termovizijom kako bi se locirali eventualno stradali i povređeni”, rekao je Majstorović.

Odmah posle eksplozije poslato je 11 vozila sa 36 vatrogasaca, a zatim i pojačanje, saopšteno je iz MUP-a. Takođe, ka mestu nesreće uputilo se pet ekipa hitne pomoći iz Beograda, jedna iz Grocke i jedna iz Kaluđerice.

Uzrok eksplozije se za sada ne zna, a uviđaj je u toku.

“Meštani koji žive u obližnjim kućama sada su bezbedni”, poručio je Majstorović. 

Od siline detonacije popucala su stakla na prozorima okolnih objekata, kažu žitelji Leštana. 

Kompanija “Edepro” potvrdila je da se eksplozija dogodila u magacinu gotovih proizvoda oko 14 časova u Leštanima.

“Svi naši napori, ljudski i svi raspoloživi resursi su orijentisani na evakuaciju i pružanje pomoći zaposlenima. Kompanija u potpunosti sarađuje sa svim hitnim službama na terenu i pruža svu moguću podršku”, navodi se u saopštenju kompanije “EDe Pro”. 

Kompanija se bavi proizvodnjom delova za rakete, turbomotora raketa i goriva.U novembru 2008. godine u ovog kompaniji dogodila se eksplozija kada su tri osobe povređene, jedna teže i dve lakše.Tada je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa. Krov pogona je odleteo u vazduh, a tada su oštećeni i okolni objekti. 

Podsetimo, posle 14 časova jedan od čitalaca je poslao sliku i javio redakciji Nedeljnika da se zgrada, koja se nalazi u blizini velike dimne pečurke, zatresla i da su građani nakon što su čuli snažnu detonaciju videli na nebu oblak dima.

Foto: Nedeljnik

Građani su snimak počeli da dele i na društvenim mrežama.