Nekoliko dana po potpisivanju mira: Vazdušni napad SAD na talibane u Avganistanu

0
Beta - AP Photo/Hussein Sayed

SAD su saopštile danas da su sprovele prve vazdušne napade na snage talibana u Avganistanu samo nekoliko dana posle potpisivanja ambicioznog mirovnog plana sa tom grupom u Kataru. 

Portparol američke vojske pukovnik Soni Leget napisao je danas u tviter poruci da je to prvi američki napad na talibane u poslednjih 11 dana. 

On je rekao da je taj “defanzivan” napad izvršen da bi se suprotstavilo napadu talibana na avganistanske vladine snage u Nahr-e-Saradžu u južnoj avganistanskoj provinciji Helmand.

Leget je rekao da su talibani izveli 43 napada na avganistansku vojsku juče u Helmandu.

On je pozvao talibane da prestanu sa napadima i drže se svojih obaveza prema sporazumu potpisanom 29. februara između njihovih vođa i američkog mirovnog izaslanika Zalmaja Kalilzada u Dohi u Kataru. U sporazumu se izlaže mapa puta sa uslovima za povlačenje američkih snaga iz Avganistana.

Predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je juče da je razgovarao telefonom sa jednim talibanskim vodjom, čime je on, kako se veruje, prvi američki predsednik koji je razgovarao direktno sa predstavnikom te militantne grupe odgovorne za smrt više hiljada američkih vojnika u gotovo 19 godina borbi u Avganistanu.

(Beta)