“Neko je uneo kesu sa bombom…”: Povećava se broj stradalih u eksploziji u verskoj školi u Pakistanu

0
Beta - AP Photo/Muhammad Sajjad

(Beta) – U velikoj eksploziji bombe u islamskoj verskoj školi u Pešavaru na severozapadu Pakistana poginulo je najmanje sedam učenika, a ranjeno 112, javili su policijski i bolnički izvori novi bilans napada.

Eksplozija se dogodila za vreme posebnog časa o učenjima islama u glavnom holu medrese Džamija Zibairija, rekao je policijski zvaničnik Vakar Azim.

“Eksplozija se dogodila za vreme nastave o Koranu. Neko je uneo kesu (sa bombom) u medresu,” rekao je Vakar Azim za Frans pres. Osoba koja je donela bombu napustila je mesto pre eksplozije, dodao je on.

Broj poginulih se povećan je na sedam a 50 je ranjeno, rekao je drugi policijski zvaničnik Mohamad Ali Gandapur za Frans pres. Prethodni bilans bilo je četvoro mrtvih i 34 ranjenih.

Agencija AP iz bolničkih izvora navodi da je sedam učenika poginulo, a 70 ranjenih primljeno u jednu bolnicu i 42 u drugu, što čini ukupno 112 ranjenih.

Snažna eksplozija koja se čula u mnogim delovima Pešavara dogodila se u delu škole gde su učenici stariji od 18 godina, rekao je jedan od nastavnika. Rekao je da ima povređenih među decom koja su u drugom delu zgrade.

Policija je navela da je najmanje pet kilograma eksploziva upotrebljeno u napadu.

Nekoliko ranjenih učenika je u kritičnom stanju i bolnički zvaničnici strahuju da bi broj mrtvih mogao dalje da raste, prenosi AP.

Vlasti su navele da su neki od nastavnika i zaposlenih u školi takođe ranjeni u eksploziji.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Napad se dogodio posle više meseci relativnog mira u Pakistanu i posebno u Pešavaru gde su se nekad svakodnevno događali napadi, ali je bezbednost znatno poboljšana.

Ekstremističko nasilje znatno je smanjeno u Pakistanu posle više vojnih operacija u plemenskim zonama koje se graniče sa Avganistanom. Ali ima grupa koje i dalje mogu da izvode napade.

U napadu pakistanskih talibana na školu u Pešavaru u decembru 2014. godine poginulo je više od 150 ljudi, velikom većinom dece. Pakistanska vojska je tada pojačala svoje operacije protiv oružanih grupa.