Vladika Grigorije je objavio video poruku na Jutjubu povodom krize nastale pandemijom koronavirusa u kojoj je istakao da su mnogi ljudi u psihološkoj krizi pritisnuti neizvesnošću i brigom.

„Govorim o zaraznom virusu koji je problem za ceo svet. Sasvim je normalno da smo tužni što ne možemo da idemo na liturgiju, koja je sama suština našeg hrišćanskog postojanja, jer se tako sjedinjujemo sa Hristom i jedni sa drugima. Koliko god je to teško, to ne sme da bude izvor očajanja… Naš Gospod je na gorim iskušenjima postio 40 dana i bio pred iskušenjima. Ono što je važno je da vidimo da je on tamo sam i da je u osami sebe pripremio za iskušenja koja će mu postaviti neprijatelj čovekov – đavo. To može da nas pouči da u ovim danima kada smo izolovani jedni od drugih, ne što jedni druge ne volimo, nego baš zbog toga što volimo, u ovo vreme odvajamo se jedni od drugih iz ljubavi“, rekao je episkop Diseldorfa i cele Nemačke u snimku koji je postavljen na Jutjubu.

On je takođe rekao da treba da se razume da najveći broj povratnika iz dijaspore nemaju zdravstveno osiguranje u ovoj zemlji.

„Treba da razumemo ljude, a ne da ih optužujemo“, rekao je vladika Grigorije, episkop

Grigorije je takođe rekao da „nama u dijaspori nije lako“.

„Naši bližnji su tamo negde. Mi se ovde uzdamo u najbolji zdravstveni sistem u Evropi. Ali treba da razumemo one koji su potrčali da se vrate bližnjima u Srbiju, u Crnu Goru, u Bosnu i Hercegovinu, u Hrvatsku. Treba da shvatimo da je među njima najveći broj onih koji nemaju zdravstveno osiguranje u ovoj zemlji“, rekao je vladika Grigorije.

Da podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je rekao sinoć da su od 5. marta u Srbiju ušla 317.584 naša građanina iz inostranstva, i da su neki od njih došli iz karantina, a neki su znali da su zaraženi.

Vladika Grigorije je rekao i da je ovo prilika da se uvide sopstvene greške i da se iz njih nešto nauči.

„Smisao čitavog događaja koji je zaustavio svet na trenutak je da se zatvorimo u svoje srce, da pogledamo u svoje umove i da se spustimo u svoje duše, da problemu pristupimo sa najdublje strane. Da vidimo šta smo mi to pogrešili na ličnom planu i kao zajednica. U čemu greši ovaj svet. Vidimo kako se u trenutku sve zaustavilo. Neko bi rekao da je ovo Božje dopuštenje, neko da je od slepog miša, neko da su krivi Kinezi, neko Amerikanci… Treba da postavimo stvar da niko drugi nije kriv osim nas. Ne smemo sebe da izvlačimo iz krivice“, poručio je vladika Grigorije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.