“Neki su prigovorili zašto je Srbima dozvoljeno da uđu. Grci reagovali slično kao i Srbi…”

0
Beta - AP Photo/Thanassis Stavrakis

Granica između Bugarske i Grčke otvorena je za državljane Srbije, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke. Time su okončane nedoumice srpskih turista, od kojih su neki u ponedeljak satima čekali na odobrenje iz Grčke da pređu granicu.

Predsednik Udruženja Grka Srbije za RTS objašnjava zašto je došlo do ovog privremenog zastoja.

Vasilios Provlegios, predsednik Udruženja Grka Srbije, ističe da je Srbija jedina zemlja van Evropske unije kojoj je dozvoljeno da uđe u Grčku. Međutim, postoje protokoli koji moraju da se prate, naročito kada je neka zemlja članica šengenske zone.

“Nekoliko zemalja je uložilo prigovor i pitalo zašto je državljanima Srbije dozvoljeno da uđu, pa je protekao mali period koji je napravio zastoj, dok je Grčka objasnila zašto je dozvolila ulazak građanima Srbije i objasnila kakva je epidemiološka situacija u Srbiji”, rekao je Provlegios.

Kada je to završeno, građanima je dozvoljen ulazak preko granice sa Bugarskom.

Na pitanje kako se u Grčkoj komentarisao zastoj na granici, Provlegios kaže da su reakcije bile burne.

“Reagovalo se skoro isto kao ovde, udruženje hotelijera je odmah uputil apel premijeru i vladi i dobili su odgovor da se radi na rešavanju problema. Sve je srećom brzo rešeno”, naveo je Provlegios, istakavši da hotelijeri i svi koji izdaju apartmane dobrim delom žive od srpskih turista.

Napominje da svi imamo malo iskustva sa ovakvim situacijama i da će grčka vlada na osnovu epidemiološke situacije odlučivati kako će postupati.

Ne verujem da će doći do ponovnog zatvaranja, zaključio je Provlegios.