“Neki su govorili da nije dovoljno savremen, drugi da je rigidan, treći kako je suviše popustljiv. To sve nije istina, bio je čovek mira…”: Episkop Irinej Bulović na sahrani patrijarha

0
Fotografije: Igor Pavićević

Episkop bački Irinej rekao je danas na sahrani patrijarha Irineja, tokom liturgije, da je patrijarh Irinej bio čovek mira i da je bio omiljen kod velikog broja ljudi, pre svega kod onih sa duhovnom i crkvenom samosvešću i savešću.

“Mi smo u danima kada se u svetu govori, viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovečanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana”, poručio je u besedi tokom liturgije episkop bački Irinej.

U besedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za “udaljenost mira” leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom. 

Episkop bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama: neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise.

“Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima”, kaže episkop bački.

“Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žalošću”, rekao je episkop.