Neka druga Olimpijada: Disciplinom do sveta bez duvanskog dima u 2025. godini

  0
  Foto: Shutterstock

  „Svet mora da vidi bezbedne Olimpijske igre”, rekao je premijer Japana Jošihide Suga uoči otvaranja istorijske, 32. Olimpijade. Proteklih 17 dana iz Tokija su se prenosile dve paralelne priče – o uspesima najboljih sportista na planeti i o epidemiološkim merama koje su preduzete da bi Odaiba, veštačko ostrvo na kom je smešteno i Olimpijsko selo, ostalo izolovano od koronavirusa. Vanredno stanje, stadioni i borilišta bez publike, devet prstenova kontrole i aplikacije za praćenje kontakata nisu sprečili virus da prodre u ‘Olimpijski balon’, kako se u svetu izveštavalo. Uprkos tome, Japanci su pokazali da su odgovornost i disciplina deo njihovog mentaliteta.

  Svet u 2025.

  Da ima nešto u tom, posebnom mentalitetu ostrva pokazale su Velika Britanija, Novi Zeland i nešto ranije Irska. Sve tri zemlje tvrde da će do 2025. godine u potpunosti biti oslobođene od duvanskog dima. Novi Zeland planira to da postigne predlogom da se svima rođenim posle 2004. zabrani kupovina duvana i tako stvori generacija bez pušenja, a Irska veruje da će sa 60 posebnih mera u potpunosti iskoreniti pušenje. U britanskom okrugu Oksfordšir od prošlog meseca zabranjeno je i pušenje na otvorenom, i to na terasama i mestima gde zaposleni odlaze da puše cigarete. Oksfordšir sa gotovo 700 hiljada stanovnika sebi zadaje rok od četiri godine, a britanska vlada očekuje da se to dogodi nešto kasnije, do 2030. godine. Istorijskoj najavi britanske vlade stigla je, za mnoge neočekivana podrška najvećeg duvanskog giganta Filip Morisa, čiji je generalni direktor Jacek Olcak rekao da „vidi svet bez cigareta”.

  “Uz pravilnu regulativu i informacije to se u nekim zemljama može dogoditi već za 10 godina. A problem možete rešiti jednom i zauvek“, rekao je Olcak u intervjuu za Sandej telegraf.

  Filip Moris ima cilj da do 2025. godine polovinu prometa ostvari od bezdimnih proizvoda i namerava da bude deo rešenja u borbi protiv duvanskog dima. Prošlog meseca duvanski gigant objavio je da kupuje dansku farmaceutsku kompaniju Fertin Pharmu, lidera u razvoju i proizvodnji farmaceutskih i proizvoda za zaštitu zdravlja na bazi oralne i intraoralne primene, kao i jednog od vodećih proizvođača rešenja u oblasti terapije zamene nikotina. Velika Britanija je, sa druge strane, jedna od retkih zemalja u svetu koja razume ulogu nikotina u odvikavanju od cigareta i štetnih uticaja duvanskog dima, pa podržava takozvani koncept smanjenja štete a pušačima se sugeriše da pređu na manje štetne alternative ako ne žele da se odreknu pušenja.

  Četiri godine

  Nagoja je najveći grad u prefekturi Aiči u Japanu. Više od 2,3 miliona ljudi živi u ovom gradu koji je nastao 1889. i do danas je postao poznati industrijski hab i jedna od najznačajnijih industrijskih luka. Disciplinovani Japanci godinama važe za jednu od najrazvijenijih zemalja u kojoj, uprkos striktnim zabranama pušenja i dalje ima najviše automata za cigarete po glavi stanovnika. Nagoja je 2014. godine izabrana kao testno tržište za lansiranje prvog bezdimnog uređaja IQOS. Četiri godine nakon lansiranja ovog, prvog uređaja baziranog na tehnologiji zagrevanja duvana, istraživači Majkl Kamings i Džordž Nahas sa Medicinskog univerziteta u Čarlstonu u Južnoj Karolini i profesor Dejvid Svinor sa kanadskog univerziteta u Otavi prošle godine došli su do zaključka da je četvrtina pušača u međuvremenu prešla na ovu kategoriju proizvoda. „Zamena tradicionalnih cigareta uređajima koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan ima veliki potencijal da podstakne strategiju smanjenja štete u odnosu na posledice dugoročnog pušenja cigareta”, zaključili su autori studije.

  Smanjenjem štete do cilja

  Stručnjaci kažu da je 2025. blizu ali cilj ostvariv. I to uz odgovarajući regulatorni okvir i uključivanje koncepta smanjenje štete. Zagovornici ove strategije rešenje za brojne zdravstvene rizike vide u manje štetnim izborima, ne samo kada je konzumacija cigareta u pitanju već i u drugim oblastima. Potrebna je ‘japanska disciplina’.