Neizvesna izborna trka u Severnoj Makedoniji: Zaev proglasio pobedu, a VMRO DPMNE ne odustaje od formiranja vlade…

0
Beta/AP Photo/Boris Grdanoski

Lider vladajuće SDSM Zoran Zaev izjavio je noćas da je njihova koalicija “Možemo”, “pobednička” na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji jer su građani izabrali “bolje danas i bolje sutra”.

“Uspeli smo narode moj! Sa ubedljivom i stabilnom prednosti. U ovom treneutku od nad tri mandata pred VMRO DPMNE, sa mogućnosti za još jedan ili dva više”, rekao je on na konferenciji za novinare oko pola dva noćas u prisustvu nosilaca izbornih lista koalicije “Možemo”.

Zaev, koji je najavljen kao mandatar za novog premijera Severne Makedonije, rekao je da kolacija “Možemo” pobeđuje jer su građani “izašli i glasali za sigurnu budućnost, za zajedništvo i solidarnost, za ekonomski patriotizam, za red i pravdu”.

“Građani su izaši i izabrali bolje danas i bolje sutra. Put napred je potvđen. Opasnosti smo rekli jasno – ne! Imsli smo izbore kakvi dolikuju zemlji članici NATO, koja grabi ka EU. Mirne, dostojanstvene, slobodne i demokratske”, rekao je lider SDSM.    

Nekoliko minuta pre obraćanja Zaeva, generalni sekretar opozicione VMRO DPMNE Igor Janušev je izjavio da je “izborna trka jako tesna” i da ta partija “ulazi u trku za formiranje nove vlade”.

On je na konferenciji za novinare ispred sedišta stranke istakao da je koalicija oko VMRO DPMNE pobedila u najvećem broji gradova i naseljenih mesta, ali da Dontov model izbornu trku pravi dosta neizvesnom.

“VMRO DPMNE ulazi u trku za formiranje nove vlade zato što je postojeće istrošena i vreme je za promene”, rekao je Janušev.

Prethodno je oko ponoći šef Izbornog štaba SDSM Ljupčo Nikolovski prvi proglasio pobedu koalicije “Možemo” na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, održanim u sredu.

U albanskom bloku pobedu je progasila partija Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija.

(Beta)