Vučić spektakularizacijom spoljne politike i pasioniranom brigom o namenskoj industriji kompenzuje deficite u unutrašnjoj. Uključujući i one demokratske. Vučić pazi na manire u spoljnoj politici. Kad ga ponese radikalski afekat i pomisli da umesto nekog svetskog birokrate upremas njemu sedi Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije“, Vučić se brzo iskontroliše. Odušak se da na unutrašnjoj sceni. A nekad i svetski državnici, kao Makron, razumeju da Vučić i pred njima mora javno da pokaže srpsko dostojanstvo. Da je sad proslava sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu, Kurti sigurno ne bi sedeo na boljem mestu od Vučića u Parizu kao što je bio slučaj sa Tačijem u neviđenom skandalu francuskog protokola.

Spoljna politika doprinosi i jačanju kulta ličnosti. Preko negovanja kultova Putina i Sija, u Srbiji se jača i Vučićev kult, pri čemu naprednjački i zavetnički vođa pazi da se bar stvori iluzija partnerskog odnosa, da se izbegne koliko se može utisak vazalnosti (a da se opozicija istovremeno optuži za vazalnost prema Zapadu), kao što pazi da ne bude umesto partnera sveden na „malog Putina“, jer time propagandno na Zapadu dobija Kurti kad sebe želi da predstavi kao „Zelenskog“ u odnosu na nekakav neugasli srpski hegemonizam. Sistem uzajamno funkcionalnih paradoksa, koji podilazi hipokriziji društva i na njoj se održava, a ne samo na nesposobnosti da se saberu dva i dva, daje dinamiku režimu i održava ga vitalnim i multipraktičnim.

Problem je samo kakve će štete na kraju ta tehnologija vlasti ostaviti u srpskom društvu. I tu stvari nisu jednostavne kad je srpsko javno mnjenje u pitanju. Na primer, svi koji su za Vučića su i za Putina i za Sija, ali oni koji su protiv Vučića nisu svi protiv Putina, a tek nisu svi protiv Sija. Kad bi Vučić sutra odistinski krenuo na Zapad, a Zapad odistinski hteo da prihvati Srbiju, sumnjamo da bi Vučić morao da napravi čistku u partiji kao što je Milošević u kontekstu Dejtona morao da provetri partiju od „nacionalista“.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 16. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

NEDELJNIK #644

NEDELJNIK #644

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.