Negiranje Holokausta nije sloboda govora: Evropski sud za ljudska prava doneo jednoglasnu odluku

2
Foto: Profimedia

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je danas da negiranje Holokausta ne spada pod slobodu izražavanja koja je garantovana Evropskom poveljom o ljudskim pravima, navodi Blumberg.

Ova presuda doneta je jednoglasno, a na osnovu tvrdnji Uda Pastoersa, bivšeg pokrajinskog zastupnika neonacističke stranke NPD, koji je u svojim govorima iz 2010. negirao Holokaust. On je osuđen dve godine posle toga pred pokrajinskim sudom u Nemačkoj, zbog toga što je uz reč Holokaust navodio da je “takozvani”. On se obratio Evropskom sudu za ljudska prava uz tvrdnju da prema članu 10. Evropske povelje o ljudskim pravima ima zagarantovano pravo na slobodu izražavanja.

Sud u Strazburu je, međutim, doneo potpuno suprotnu odluku.

“Osuđen je za namerno blaćenje jevrejskog naroda prema zakonima svoje zemlje u poštenom postupku”, navodi se u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava.

Sud navodi da su izjave ovog političara vrlo “neutemeljene i suprotne povelji na koju se poziva”.

2 KOMENTARA

  1. Ovo bi trebalo biti poučno za neke pojedince,grupe i institucije u jednoj susednjoj zemlji.A bogami i u Srbiji se možda treba razmisliti o reviziji rehabilitacije Mihajlovića i njegovog četničkog pokreta…jednostavno,mogu biti Srbi koliko god hoće ali bili na pogrešnoj strani,strani nacista.

  2. Забрањено је умањивање геноцида над Србима у Н Д Х !!!

Comments are closed.