(Beta) – Nacionalni štab civilne zaštite doneo je danas odluku kojom je za još mesec dana produžio stroga pravila za ulazak u Hrvatsku po kojima svi putnici, bez obzira na državljanstvo, moraju da imaju negativan PCR test, osim onih koji dolaze iz takozvanih zelenih područja EU.

Prema odluci o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska državne granice koja je produžena do 15. januara, svi putnici koji dolaze u Hrvatsku, bez obzira na državljanstvo, moraju da pokažu negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili da se testiraju po dolasku u Hrvatsku i da budu u samoizolaciji do negativnog nalaza.

Izuzetak su jedino putnici koji dolaze iz područja koja su na „zelenoj listi“ Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kojih trenutno gotovo da nema.

Takođe, izuzeti od odluke su pogranični i zdravstveni radnici, učenici i studenti, pomorci, kao i putnici u tranzitu do 12 časova, ali to moraju da dokažu na graničnom prelazu.

Za državljane takozvanih trećih zemalja (u koje spada i Srbija) koji dolaze iz tih država i dalje važe dodatna ograničenja, odnosno mogu u Hrvatsku samo pod određenim uslovima. Uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili test u Hrvatskoj i samoizolaciju do negativnog nalaza, njima će se dopustiti ulazak samo ako je reč o neodložnom ličnom i poslovnom razlogu ili imaju drugi ekonomski interes.

Od odluke su izuzeti i pomorci, zdravstveni radnici, osobe koje putuju radi školovanja, diplomate, osoblje u saobraćajnom sektoru i putnici u tranzitu.

Svim stranim putnicima koji ispunjavanju uslove za ulazak i dalje se savetuje da svoj dolazak najave putem aplikacije „entercroatia“.

Hrvatska je do kraja novembra imala otvorene granice za sve državljane Evropske unije, dok su restrikcije važile za državljane trećih zemalja. 

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.