“Nedopustivo je držati u tajnosti broj respiratora i testova za koronavirus…”

1
Foto: Logo Nova stranka

Predsednik Saveta Nove stranke, Aris Movsesijan, je danas izjavio da se “epidemiološka situacija u Srbiji ponovo razbuktala” i da su građani sve nepoverljiviji prema podacima koji svakodnevno stižu iz Kriznog štaba Vlade Srbije.

“Dodatnu senku” na postupanja Vlade baca i to što je Republički fond za zdravstveno osiguranje odbio da novinarima dostavi podatke o “nabavci respiratora i druge opreme, pod izgovorom da su isti strogo poverljivi”, rekao je on.

Nova stranka je saopštila da je Movsesijan rekao da je “još apsurdnija poruka” Ministarstva zdravlja da “podatke o testovima za koronu kojima države raspolaže, smatra poslovnom tajnom”.

“U trenutku kada svakodnevno dobijamo podatke o stotinama novozaraženih koronavirusom i sve većem broju mlađih pacijenata sa teškom kliničkom slikom, nedopustivo je građane dodatno plašiti i dovoditi u strahovanje da li će, u slučaju da se razbole, država imati čime i na adekvatan način da ih leči”, rekao je Movsesijan.

On je naveo da “Vlada u tajnosti drži podatke koji bi morali da budu dostupni javnosti, pre svega jer se tiču opšteg zdravlja i bezbednosti svih, ali i zbog činjenice da je deo, koji ne predstavlja stranu donaciju, zasigurno nabavljen novcem građana Srbije”.

Dodao je da “društvenim mrežama kruže alarmantni podaci o nedovoljnom broju testova, kao i čekanju na rezultate testiranja i po desetak dana”.

“Ovakvim postupanjem stvara se panika u društvu i dodatno produbljuje nepoverenje prema zvaničnim podacima, struci i brojkama koje dobijamo od Kriznog štaba”, rekao je Movsesijan.

Movsesijan je rekao i da je Nova stranka još polovinom marta, kada je proglašeno vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, “zahtevala formiranje komisije koja bi kontrolisala rad Vlade Srbije, što, između ostalog, podrazumeva i nabavku medicinske opreme i zaštitnih sredstava, a u kojoj bi većinu trebalo da čini upravo opozicija”.

“Zahtev smo zvanično uputili premijerki Ani Brnabić, ali, nažalost očekivano, nikakav odgovor nismo dobili. Zato se građani danas ponovo nalaze u situaciji da strahuju za svoje zdravlje, ali i njihov novac koji se tajno troši, pod izgovorom poslovnih tajni”, ocenio je Movsesijan.

Najavio je da da će Nova stranka “nastaviti doslednu političku borbu za Srbiju u kojoj će građani, njihovo zdravlje i životi biti na prvom mestu”.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ahaaaaaa.
    Sve sto cujete (informacije od kriznog staba i …..)okacite kacku o rep.
    Prvo i osnovno.
    Istina,pravda,istraga je abnormalno NEPOZNATO u Srbiji.
    To Vam je.

Comments are closed.