“Nedopustivo je da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke, preti i zabranjuje kretanje”: PSG i LSV traže procesuiranje onih koji prete migrantima

0
Ilustracija: Profimedia

Pokret slobodnih građana (PSG) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvali su nadležne da u najkraćem roku privedu pravdi i procesuiraju sve osobe koje su prethodnih dana učestvovale u akcijama kojima se preti migrantima u Beogradu i drugim krajevima Srbije.

PSG je u saopštenju apelovao na pojedine političke činioce da ne podižu napetost prema državljanima zemalja koje su pogođene ratom, a traže priliku za novi život na tlu Evrope.

“Dezinformacije kojima se manipuliše dovode do sve češćih napada, a ovakvo neodgovorno ponašanje na kraju može dovesti do ubistava ili teškog povređivanja što smo imali prilike da vidimo pre nekoliko dana u Nemačkoj”, navedeno je u saopštenju.

PSG je dodao da je Srbija uvek pomagala i prihvatala sve koji su u nevolji, i da je civilizacijska dužnost države da tim putem i nastavi.

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton je reagovao na pojavu “narodnih straža” u Srbiji koje prete migrantima i ocenio da je indikativno da su te pretnje usledile nedugo posle početka antimigrantske kampanje pokreta Dveri.

“Žalosno je i nedopustivo da političke partije i pojedinci širenjenjem straha i panike pokušavaju da osnaže svoje pozicije u društvu. Nedopustivo je da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke, preti i zabranjuje kretanje”, naveo je Marton u saoštenju za javnost.

Pozvao je građane Srbije da ne dozvole da ih politikanti sa lošim namerama uvuku “u beskrajni krug mržnje”.

“Srbija mora biti moderna država u kojoj se poštuju prava svih njenih građana, ali i svih pojedinaca koji u njoj nađu privremeno utočište”, poručio je Aleksandar Marton.

(Beta)