Nedimović: Na tržištu Srbije nema tunjevine sa metalnim opiljcima

0
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da pošiljke sa tunom, u kojoj ima metalnih opiljaka, italijanskog proizvodjača “Rio Mare”, nisu ušle u Srbiju.

“Mi smo kontrolisali pošiljke i ono što je ušlo u Srbiju je potpuno čisto”, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da se od petka kontroliše sva konzervirana riba – tunjevina, sardine, skuša, pored ostalog i na prisustvo teških metala, na radioaktivnost.

“Za sada je naše tržište potpuno bezbedno, a ukoliko se bude utvrdila neka neispravnost, obavestićemo gradjane”, rekao je ministar.

Istakao je da srpska veterinarska služba i fitosanitarna zaštita poslednjih nekoliko godina imaju kapacitet da otkriju svaku nepravilnost u vezi sa hranom koja se plasira na tržište.
“Naš posao je da pronadjemo eventualni problem, sprečimo da udje u Srbiju i omoguće bezbednost srpskog tržišta hrane u potpunosti. Danas postoji metoda analize rizika, ne kontroliše se svaka pošiljka kao pre 30 ili 40 godina. Odredjenim proizvodjačima, koji su nakon nekoliko uzastopnih kontrola utvrde da su ispravi, onda ih kontrolišemo na svakom desetom uzorku, ali čim se utvrdi nepravilnost, kontrola se povećava na svaku pošiljku dok ne dokažu da su ispravni”, objasnio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, s aspekta bezbednosti hrane Srbija je u boljem položaju nego pre pet-šest godina.

“Sad imamo kapacitete, institucije, laboratoriju za bezbednost hrane u Batajnici, potpuno opremljenu”, rekao je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je prošle sedmice povukao iz prodaje proizvod tunjevinu “Rio Mare” u maslinovom ulju od 80 grama, zbog mogućih komadića metala u sadržaju.

Radi se o pakovanju 2×80 grama, broj L21127, na kome piše da ga je najbolje upotrebiti do 31. 12. 2025.