Prva zvanična poseta Beogradu predsednika crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića protiče ponajviše u komentarisanju dočeka i potpredsednika vlade i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića koji je crnogorskog premijera dočekao u farmerkama.

Premijerka Srbija Ana Brnabić i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić obratili su se danas medijima i naveli da je poseta mnogo više od tih protokolarnih stvari o kojima se govori.

„Meni je izuzetno zadovoljstvo da se nalazim u prestonici Srbije i imao sam to zadovoljstvo da budem dočekan na najvećem mogućem nivou, sa izuzetnim gostoprimstvom kog ću se sećati do kraja života“, rekao je danas Krivokapić.

„Pričali smo premijer i ja oko dočeka i natpisa u medijima“, rekla je premijerka Brnabić.

Moja je greška što je Selaković trebalo da sačeka premijera, on se zadržao u Atini tako da smo u poslednjem trenutku odredili Nedimovića da sačeka premijera. On često prekrši dres kod, to njemu nije nešto što je posebno važno i nešto čemu ne pridaje posebnu pažnju. Zaista nije bilo nikakve zle namere u tome i ja sam se potrudila da na vreme završim svoju konferenciju da bih ispred Vlade sačekala premijera koji je želeo da položi venac na mesto gde je ubijen Zoran Đinđić“, dodala je ona.

Ana Brnabić je navela i da predsednik Vučić „nikom nije poklonio toliko pažnje kao premijeru Krivokapiću“.

„On je čim je sleteo iz Glazgova otišao da pozdravi premijera Krivokapića, a večeras će imati još jednu večeru“, rekla je ona dodajući: „Ja se još jednom izvinjavam, svakako je bila moja greška. Ministar Nedimović je bio srećan što je mogao da sačeka premijera.“

Krivokapić je rekao da je „gospodin Nedimović bio izuzetno srdačan i prijatan“.

„U tom delu tehničkog prijema ja nisam obraćao pažnju kako ko izgleda. Njegove reči i srdačna dobrodošlica su bitnije od toga kako ko izgleda“, rekao je Krivokapić.

Postavilo se pitanje i njegovog susreta sa nerezedncijalnim ambasadorima stranih zemalja.

„Ja sam imao slobodan period koji nisam želeo da iskoristim osim u radnom delu i pre dolaska ovde u protokolarnom smislu smo pozvali sve ambasadore koji su nerezidentni. Nisam razmišljao da li ću nekog da uvredim, već da na najbolji mogući način iskoristim vreme i sastanem se sa onima koji su na neki način vezani za Crnu Goru“, rekao je on.

Ana Brnabić je rekla da se ovakvim pričama otvaraju besmislena pitanja i da to nije suština.

„Ovo je dugo čekana i očekivana poseta. O tom pozivu se mnogo pričalo. I sada kada imamo dobru posetu i važne i pozitivne razgovore jedan deo javnosti se bavi izmišljanjem“, rekla je Brnabićeva.

Premijerka se još jednom zahvalila premijeru Krivokapiću na tome što je pristao da večeras prisustvuje na večeri lidera inicijative Otvoreni Balkan.

Kako je rečeno, tokom zvaničnih razgovora nije se potezala tema potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC. Kako je rekla Ana Brnabić, to je ugovor sa SPC i ona kao predsednica Vlade Republike Srbije nema nikakve ingerencije da razgovaram o tome.

Krivokapić je rekao da su najmanju pažnju posvetili politici, a najveću ekonomiji i postojanju dobrih veza koje postoje uvek između građana Srbije i Crne Gore.

On je naglasio da Crna Gora ima kao prioritet brzu izgradnju auto puta.

„Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala slepo crevo u povezivanju sa najznačajnijim koridorima. Mi ćemo sve učiniti da u decembru 2022. dođemo do kontrolne tačke koju gradi Srbija. – rekao je Krivokapić.

„Predsednik Vučić je u našem razgovoru iskazao spremnost da sve što radimo bude na obostranu korist građana obe države. Opredelili smo se da to bude strategija odmerenih koraka. Nažalost, u poslednje vreme preko medija su dolazile poruke otrovnih strela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Mi treba da zaboravimo šta je bilo i da nađemo mesta koja nas spajaju. Nadam se da će moja poseta biti početak novog puta dve zemlje“, rekao je Krivokapić.

Komentar(1)

  1. Dejan2019
    5. novembra 2021. 09:57

    Premijerka da objasni šta je to izmišljeno u incidentu koji je kritikovan? Ne ume da se pokrije ušima, a da nekoga, obično neimenovanog, ne ošine repom. Krivica se tako ne deli, već povećava.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.