Nedeljnik otkriva: Šta donosi manjinska vlada u Crnoj Gori

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ni dobro upućenima u kompleksnu crnogorsku političku scenu ovih dana nije lako ispratiti razvoj događaja. Dok pojedini ministri u vladi premijera Zdravka Krivokapića i funkcioneri stranaka koje još uvijek podržavaju taj tim protestuju ispred institucija i kabineta u kojima sjede, potpredsjednik te iste vlade Dritan Abazović, autor ideje o manjinskoj vladi koja je ministre izvela na ulicu, najavljuje kraj političkog eksperimenta pod radnim nazivom – ekspertska vlada – podržanog u parlamentu u decembru prošle godine.

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi naći će se pred crnogorskim poslanicima u petak 4. februara, a pokrenuli su je poslanici vladajuće URA Dritana Abazovića i manjinskih stranaka koje su ranije potpisale memorandum o saradnji i najavile da će tražiti podršku za manjinsku vladu od svih poslanika u crnogorskom parlamentu. Iza inicijative je potpisom stao i dio poslanika opozicionog DPS-a Mila Đukanovića i njegove dojučerašnje satelitske stranke, što je raspirilo optužbe na račun Abazovićeve URA koja je nakon avgustovskih izbora 2020. godine iskoristila poziciju tasa na vagi da nakon tri decenije dominacije detronizuje DPS.

“Građani moraju biti svjesni da padom Vlade koncentracija političke moći prelazi u ruke poraženog DPS-a i njegovog predsjednika Mila Đukanovića”, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić koji je odmah uzvratio inicijativom za smjenu Abazovića sa pozicije potpredsjednika Vlade i krenuo u obračun sa ministrima koji naginju toj frakciji.

Iz Abazovićeve URA odgovaraju da neće odustati od svog nauma i da preostalim vladajućim strankama niko ne brani da one sjutra umjesto DPS-a podrže ponuđeni koncept manjinske vlade, budući da su rješenja koja su ranije nuđena, poput rekonstrukcije aktuelnog saziva, doživjela propast.

Ceo tekst Petra Komnenića objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 3. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs