Nedeljnik otkriva: Ko su Džon Džej Kafaro i albanski lobista Amato, kojima prestolonaslednik Aleksandar plaća 260.000 dolara za povratak jugoslovenskog zlata?

0
Screenshot

Nedeljnik je na osnovu podataka o stranom lobiranju u Sjedinjenim Državama, koji se objavljuju na sajtu Senata, otkrio da blago izneto iz Jugoslavije na početku Drugog svetskog rata i dalje postoji. Dilema da li je zlato lično vlasništvo dinastije Karađorđević ili je reč o državnom blagu i dalje ostaje. Ono što je neupitno, to je da Aleksandar Karađorđević u Americi lobira da mu se to zlato, kao nasledniku, vrati…

Zanimljivo je da prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i kraljevska porodica iz Srbije ne plaćaju aktuelno lobiranje u SAD, već troškove za njihove interese plaća izvesni Džon Džej Kafaro, slikoviti multimilioner iz Ohaja koji je do bogatstva došao zahvaljujući nasledstvu od oca koji je razvijajući tržne centre ostavio bogatstvo od 800 miliona dolara.

Lobiranje koje plaća Kafaro i u kojem se izričito navodi da je u korist “Aleksandra Karađorđevića”, adresa: “Kraljevska palata, Beograd”, započelo je krajem 2018. godine i ugovor traje do danas. Do sada je, sudeći po javno dostupnim dokumentima, plaćeno 260.000 dolara za potrebe lobiranja. Prve godine je plaćeno 20.000 dolara, sledeće 2019. troškovi lobiranja su iznosili četiri puta po 60.000 dolara, dok u tekućoj godini nije bilo uplata.

A zanimljiva je i osoba kojoj se plaća lobiranje i koja aktivno pokušava da omogući odmrzavanje imovine. Reč je o Alfonsu Damatu, bivšem američkom senatoru iz devedesetih koga će se čitaoci setiti kao jednog od prvih albanskih lobista koji je zajedno sa Bobom Dolom 1990, posetio Prištinu, posle čega se otvoreno zalagao za kosovsku nezavisnost.

Veliko istraživanje objavljeno je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku