Nedelja u Severnoj Makedoniji postaje neradni dan, tako kaže novi zakon

1
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – U Severnoj Makedoniji nedelja će od 1. januara 2022. godine biti neradni dan, odlučili su danas poslanci u parlamentu Severne Makedonije.

Za prelog izmena i dopuna Zakona o radnim odnosima kojima je predvidjeno da nedelja bude neradni dan glasalo je svih 62 prisutnih poslanika na plenarnoj sednici bez glasa protiv, u Sobranju sa 120 mesta.

Ministarka za rad i socijalnu politiku Severne Makedonije Jagoda Šahpaska izjavila je da su Vlada i njeno ministarstvo ispunili obećanja koja su dali radnicima i da će od 1. januara nedelja biti dan za nedeljni odmor za 92 odsto radnika.

Kako je istakla, cilj tog zakonskog rešenja je uspostavljanje ravnoteže izmedju profesionalnog i privatnog života radnika, porodičnog i društvenog, kao preduslov za njihovu motivaciju i veću efikasnost na radnom mestu.

“Radnici su naš najveći kapital. Njihov trud mora da se poštuje i vrednuje. Zato će oni koji budu angažovani u delatnostima koje zbog tehničko-tehnološkog procesa koji ne sme da bude prekinut dobijati najmanje 50 odsto veću dnevnicu za rad u nedelju i slobodan dan, koji mogu da iskoriste u narednih sedam dana”, rekla je Šahpaska.

Ona je dodala da će zaposleni u trgovačkim centrima, odnosno molovima, dobijati dvostruko veću dnevnicu, odnosno dnevnicu uvećanu za 100 odsto.  

Dodatno će, kako je istakla, dva odsto od prometa ostvarenog u molovima u prethodnoj godini za rad nedeljom i praznicima biti namenjeni za izgradnju novih dečjih vrtića.

“Radnice i radnici su stub naše ekonomije i pokretačka snaga države. Zbog toga ostaju naš proritet u gradjenju budućih politika”, rekla je Šahpaska, kadar levičarske partiije SDSM.

1 KOMENTAR

  1. А ви се нисте запитали како ће “немачки газда да заради профит” ? Срам да вас буде.

Comments are closed.