Hašim Tači je potvrdio preko društvenih mreža da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se 8. i 9. jula održava u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

Tači je naveo da u Sarajevo ne dolazi zbog ponižavajućeg poziva predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Tači je poručio da je uprkos „volji i spremnosti“ da učestvuje na Samitu, odlučio da ne dođe u Sarajevo zbog, kako je naveo, „ponižavajućeg poziva sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH“.

„Priština je uvek bila spremna za dobrosusedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje. Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz BiH. Minimum koji Kosovo zahteva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama“, rekao je Tači.

Tači je dodao da je ponašanje predstavnika BiH neprihvatljivo i paradoksalno.

„Predstavnici BiH primenjuju sasvim antievropsku praksu koja se ne razlikuje od one u Srbiji. Sa takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi između zemalja Zapadnog Balkana ostaju nedostižan preduslov na putu ka članstvu u EU-u. Republika Kosovo ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evroatlanskoj budućnosti, ali ne dozvoljava diskriminaciju od strane bilo koga“, poručio je Tači.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovina Milorad Dodik uputio je zvanični poziv predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da prisustvuje samitu Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Kako se navodi u pozivnici, koja se pojavila u medijima u BiH, izbegnuto je da se spomene Kosovo, ali nije spomenuta ni fusnota da BiH ne priznaje Kosovo.

Iz Dodikovog kabineta je kasnije saopšteno da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao „nedefinisani subjekt s fusnotom“.

Dodik je danas rekao da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u formatu koji je predviđen za takve sastanke i da ga ne zanimaju „osećanja“ Hašima Tačija.

„Njegova uvređenost i njegovo osećanje o tome mene uopšte ne zanima. U formatu kako je to predviđeno za prethodne sastanke tog tipa, Kosovo je bilo predviđeno sa nekom vrstom fusnote. To što se njemu ne sviđa, niko neće zaplakati, a nećemo osećati neki gubitak što se on neće pojaviti. Bio je pozvan u formatu kakav je predviđen za te skupove i slažem se sa njegovim stavom da ne dođe“, rekao je Dodik za ATV.

Komentar(1)

  1. IVAN IVANOVIC
    20. јул 2019. 09:47

    Ja ne vidim nista od ponizenja, jednostavno je Thaqi odbio da ucestvuje. Znaci suprotno se desilo, G. Dodik je poslao pozivnicu normalno sa fus notom ne kao predsednik jedne priznate drzave itd. A G. Thaqi nije otisao na sastanak. Sve je u redu. Doci ce sledece generacije koje ce bitit normalnije , nece se baviti mrznjom i trovati svoj narod, sve ce ovo proci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.